2024. április 23., kedd

Keszég Károly minden ember jogaiért egyaránt harcolt

A Napló húsz évvel ezelőtt elhunyt főszerkesztőjére emlékeztek

Egykori munkatársai, barátai és tisztelői Keszég Károlyra, az egykori Napló szabadelvű politikai hetilap 20 évvel ezelőtt elhunyt főszerkesztőjére emlékeztek szombaton a padéi temetőben.

Juhász Attila megemlékezik Keszég Károlyról (kép: Horváth Zsolt)

Juhász Attila megemlékezik Keszég Károlyról (kép: Horváth Zsolt)

– Ne hagyjuk, hogy feledésbe merüljenek azok az ideálok, amelyekért ő harcolt, olyan időkben, amikor Szent György módjára sárkánnyal kellett birkóznia. Mert a balkáni fenevad a csúcshatalmán volt, amikor az a csapat – amelynek tagja volt Keszég Károly – a nevén merte nevezni azt, aki milliókat sodort keserű szenvedésbe – jegyezte meg többek között mgr. Fiser János padéi plébános az újságíró halálának évfordulója alkalmából a temető kápolnájában megtartott gyászmisén. Ezt követően egykori kollégái és barátai Keszég sírjánál emlékeztek meg róla. Elsőként Juhász Attila, a Napló egykori munkatársa, Károly barátja szólt az egybegyűltekhez.

– Keszég Károly élete és az általa szerkesztett újság annyira egybeforrt, hogy együtt bontakoztak ki, s szinte együtt is szűntek meg – ecsetelte Juhász, s hangsúlyozta, ahhoz, hogy egy közösségnek legyen mibe kapaszkodnia, példaképekre van szüksége, s ennyi idő távlatából Keszég nemcsak a kis közössége és a vajdasági magyarság, hanem a Kárpát-medencei magyarság számára is példakép a sajátos munkásságával. Ezután Léphaft Pálnak, napilapunk karikaturistájának, úgyszintén a Napló egykori munkatársának és Keszég barátjának a levelét Tóth Lívia olvasta fel.

A kora esti órákban a Takáts Raffael Magyar Kultúrkör udvarán alkalmi művelődési műsorral folytatódott a megemlékezés.  

Az előző évekkel ellentétben az idén a padéi művelődési egyesület  nem írta ki a Közegellenállás riportpályázatot. Tóth Lívia, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének elnöke napilapunknak elmondta, hogyha adottak lesznek a lehetőségek, akkor ősszel mégis kiírják a pályázatot, és folytatják a 18 éves hagyományt.