2024. április 20., szombat

Mostantól folyamatosan érkeznek a behívók

A katonaság komolyan gondolja a tartalékosok kiképzését, s 2021-ig érvényes terveket dolgoz ki

A hadgyakorlatra szólító kék borítékokat ezután is postázni fogják. Nem meglepetésről és váratlan akcióról, hanem terv szerinti tevékenységről van szó – tette közzé a védelmi minisztérium.

A tartalékosok tehát továbbra is számíthatnak a katonaság behívójára. Mint ismeretes, a törvény értelmében a katonai kötelezettség a 65. életévig tart mindazok számára, akik korábban az általános besorozás alapján vagy később önszántukból tettek eleget a sorkatonai vagy civil szolgálati kötelezettségeknek. A védelmi miniszter illetékesének magyarázata szerint az önkéntes fegyveres szolgálat és a sorkatonai fegyveres szolgálat korábbi tagjai valamennyien a katonaság tartalékos egységeinek nyilvántartásába kerülnek, és azok is, akik fegyver nélküli, civil katonai szolgálatot teljesítettek. A harminc éven felüliek esetében tehát ide sorolható a katonai szolgálat minden korábbi tagja.

A Požarevac melletti Peskovi lőtéren már folyamatban van a belgrádi tartalékos osztag kiképzése – ismertette a minisztérium. Olyanok is részt vesznek a kiképzésen, akik több mint tíz évvel ezelőtt szolgáltak a hadsereg kötelékében, s ez teljesen normális – állapították meg.

– A vezérkarban középtávú terveket készítünk a tartalékos osztagok kiképzéséről és behívási rendjéről, ezek a tervek a 2016 és 2018 közötti időszakra vonatkoznak – ismertette a részleteket Boško Zorić parancsnok, a Szerbiai Hadsereg vezérkari tagja.

A rezervisták gyakorlatának megtekintésekor közölte, hogy a vezérkar hamarosan további terveket dolgoz ki erre a tevékenységre vonatkozóan, mégpedig a 2019 és 2021 közötti periódusra vonatkozóan.

– A tervben ismét meghatározzuk, hány tartalékosra van szükségünk, kit fogunk behívni gyakorlatra az előttünk álló években. A terv alapján az egyes katonai egységek ki tudják dolgozni a gyakorlat végrehajtására vonatkozó részletesebb terveiket, az éves terveket – hangsúlyozta a parancsnok, majd hozzátette, hogy az éves programot még az előző év szeptembere és októbere során előkészítik a következő esztendőre, így semmilyen alapjuk nem lehet az olyan megnyilvánulásoknak, amelyek szerint a mostani behívóosztás meglepetésszerű, hirtelen lépés a katonaság részéről.

A katonaköteles tartalékosokat, a törvény értelmében, legfeljebb 15 napos kiképzésre, illetve 90 napos hadgyakorlatra lehet beszólítani minden évben. A napokban kézbesített behívókban az áll, hogy a gyakorlat 15 napig tart, s 10.000–50.000 dinárral büntetik azokat, akik nem tesznek eleget a felszólításnak. Az engedetlenség három hónapos börtönbüntetéssel is sújtható. A legtöbb behívót Újbelgrádban vitte házhoz a postás.