2024. április 16., kedd

Kisebb a kár, mint amekkorának tűnik

A fiatal növények még kiheverhetik a jégverést, viszont sokfelé megdőlt az érés előtt álló búza

A hét elején hullott kiadós csapadék a tartomány területén többfelé félbeszakította a tavaszi mezőgazdasági munkálatokat. A szakemberek szerint az eső jókor jött, hiszen a szárazság miatt már cserepesedett a föld, de a zivatarral érkező jég senkinek sem hiányzott. A beszámolók szerint a jégverés Szenttamás, Zombor és Temerin környékén tarolt leginkább. Az utólagos összegzések alapján azonban a kár kisebb, mint ahogy első látásra tűnik.
A zivatar gyorsan jött és Újvidék és Szenttamás környékén, valamint Nyugat-Bácskában volt a legerősebb. A tartományi székvárosban közúti fennakadást okozva több utcát elárasztott a víz, míg a borsószem, néhol pedig üveggolyó nagyságú jég a zombori, a szenttamási és a temerini határban okozott kárt a mezőgazdaságban. Szenttamási és zombori beszámolónkat olvashatják.
A JÉGVÉDELEM MEGELŐZTE A TELJES KATASZTRÓFÁT

Szenttamás község területén egyedül a Pionir Rt. végzi hivatalosan a lehullott csapadék mérését. Pajdl Zsuzsanna agronómus, a Pionir birtok termelési igazgatója elmondta, május 1-jétől 25-éig a szenttamási határban összesen 112 liter eső esett, ebből a hét első három napján 54 liter.
– Félreértés ne essék, az eső nagyon jól jött, hiszen a vetést jóformán porban végeztük el a birtok földjein, mint ahogyan a magángazdák is. A föld már nagyon cserepes volt, a növények alig keltek ki, a búzával bevetett területeken pedig sokfelé megrepedt a talaj. A zivatarral érkezett jég azonban semmiképpen sem hiányzott. Szerencsére nem esett mindenhol egyformán. Például az Óbecse irányában lévő radičevići határban mindössze 7 liter eső esett, a mlakai részen több, míg a Szegedi út mentéről már nagyon sok csapadékról számoltak be.

A birtokunk parcelláin szinte mindegyik növényen, tehát a napraforgón, kukoricán és a szóján is látszik, hogy megverte a jég, de nem beszélhetünk nagyobb károkról. Ezzel szemben a településen voltak helyek, ahol erősebb volt a jégverés, ott bizony elverte a fiatal növényeket. Mindent összegezve, a hét eleji zivatart követően nem beszélhetünk teljes kárról, jelentkezik azonban egy másik gond. Ez pedig a hirtelen jött nagy mennyiségű csapadék, és a meleg idő, amely nagyon kedvez a gombás fertőzéseknek. Ezért azt ajánlom, hogy a termelők fejtrágyázással mielőbb védekezzenek, aminek köszönhetően erősödnek majd a sérült növények is – mondta a szakember.
Ratomir Pavkov, a Szenttamási Őrző és Felügyelői Szolgálat és a jégelhárító szolgálat vezetője elmondta, a viharral kapcsolatos riasztás kedden a Fruška gora-i megfigyelőállomásról érkezett, és mire megérkeztek a fekete felhők, az ügyeletesek a kilövőállomásokon voltak. Összesen 18 jégvédelmi rakétát lőttek ki, és mindegyik lövés talált, aminek köszönhetően borsószem nagyságú jég ugyan esett, de sikerült megelőzni a teljes katasztrófát.
– A heves vihar északnyugat irányból érkezett és délkelet irányban hagyta el a települést. Ez azt jelenti, hogy a legnagyobb károkat a mlakai, devecseri és tuki határ szenvedte, de a településtől keletre eső turiai határban is bőven esett eső. Itt azonban már nem volt jég. A nádaljai határ csak néhány kilométerrel van távolabb, de ott már jóval kevesebb eső volt – mondta Pavkov. Hozzátette, a sötét felhők valamivel 12 óra után Temerin irányába vonultak, és mint utólag értesült róla, ott is nagy volt a kár.
Bergel László szenttamási mezőgazdasági termelő több, a település más-más részein fekvő parcellát művel. A keddi felhőszakadást illetően elmondta, miután átvonult a rossz idő első nagy hulláma, fiával azonnal kocsiba ültek, és körbejárták a határt. – A településen kívül esett jég három határrészen tett igen nagy kárt. Először a Szenttamás és Turia közti részen, azaz a tuki határrészen mintegy 500 méterre a településtől igen nagy szemű jég esett. Ameddig csak elláttunk, szinte fehér volt a föld, egészen a Turia előtti hídig. A másik hely, ahol ugyancsak nagy kár keletkezett, a valamikori nemzetközi úttól (Szenttamás–Szabadkai út – a szerző megjegyzése) keletre, a rázlovai határrész Szegedi útig terjedő szakasza volt. A harmadik rész, ahol szintén fehéredett a föld a sok jégtől, az Újvidék felé vezető regionális úttól jobbra eső határrész, a Pionir birtok és környéke volt, ahonnan a kiadós csapadékot okozó, és mindent letaroló jégfelhők a temerini határ felé vonultak – mesélte László.
A kérdésre, hogy az első felmérések szerint mekkora kár keletkezett, elmondta, a kukorica és a szója még fiatal, éppen hogy elkezdődött a fejlődése, és a kárt a növények kiheverik. Viszont nagyon sokfelé megdőlt, lefeküdt az érés előtt álló búza.
– A földön látszik, hogy a jég egyszerűen kiverte a kalászból a zöld szemeket. A kenyérgabona ezt a nagy kárt már nem tudja kiheverni. Az ilyen parcelláknál feltevődik a kérdés, hogy érdemes-e egyáltalán majd aratni – tette hozzá beszélgetőtársunk.
Blazsanyik Csaba szenttamási termelő azok közé tartozik, akik a településtől távolabbi földterületeket művelik. Lapunknak elmondta, a vihar éppen szója permetezése közben csapott le rá.
– A településtől mintegy 9 kilométerre, a Szegedi úton, a hatodik dűlőben dolgoztunk. Ez a Szabadkai út felé eső, úgynevezett kipovói határrészhez tartozik, és itt özönvíz szerű eső volt, jég azonban nem esett. Itt vannak szójával és kukoricával bevetett területeim, de nem keletkezett kár, viszont áll a víz mindenütt. A Verbász felé vezető úton, a rázlovai határrészben szintén van egy parcellám, azt sem érte jégkár, viszont itt is áll a víz. Az Újvidék felé vezető út keleti részén, nem túl messze a településtől viszont már szó szerint tarolt a jég. A szóján még nem annyira lehet észrevenni, hiszen még alig kelt ki, de a kukoricát bizony eléggé megtépázta, sőt egyes helyen semmi sem maradt – mondta Csaba.
MÉG NINCSENEK ADATOK A JÉGKÁRRÓL
Zomborra kedden fél kettő tájban csapott le a jég és az eső, ami helytől függően 10-20 percen át szakadt, majd késő délután megismétlődött, szerencsére már jég nélkül. A zivatar másnap, szinte azonos időben újra lecsapott. A két nap alatt négyzetméterenként 23,5 liter csapadékot mértek a zombori megfigyelő állomáson. A meteorológusok szerint ez szokásos tavaszi csapadékmennyiségnek számít.

A kukoricát sem kímélte a jég (Fotó: Ótos András)

A kukoricát sem kímélte a jég (Fotó: Ótos András)

A zombori mezőgazdasági szakszolgálat honlapján ugyanakkor nincs az ítéletidőre vonatkozó adat, miként az önkormányzat se tett közzé kárbecslést. Noha már három nap eltelt a keddi jégverés óta, egyelőre becslések sincsenek a mezőgazdaságban okozott károkról. Ráadásul a helyi sajtó se foglalkozott egyetlen hírnél többet a témával. Meglepő, hiszen más médiumokban úgy emlegetik Vajdaságot, Szenttamást és Zombort kiemelve, hogy a jég letarolta a vetést, termés egyáltalán nem várható, a kukorica még magához térhet, a gyümölcsösökben valami még megmenthető, de oda a búza, a repce, a cukorrépa, a málna…
Meglepő a helyi sajtó visszafogottsága, de lehet rá magyarázatot találni. A mostani felhőszakadás ugyanis nem járt viharos széllel, mint például a város fölött tomboló ítéletidő 2014-ben, ami fákat csavart ki gyökerestől, háztetőket sodort el, gépjárműveket rongált meg. Akkor a károk tetemesek voltak, és látványosak.
Most nehogy arra gondoljunk, hogy a mezőgazdasági károk nem érdeklik a sajtót, hiszen voltaképpen a mezőgazdaság a megélhetésünk alapja. Van ugyanis még egy magyarázat: május 23-án az özönvíz szerű eső és a vele együtt lezúduló, mogyorónyi szemű jég sávosan haladt át a vidék fölött, a város egyik részét elöntötte, máshol nyoma se volt. Az okozott kár mértékét bizonyára csökkentette, hogy a jég bőséges csapadékkal együtt érkezett, ami gyengítette erejét.
Egy zombori földtulajdonos tapasztalatai szerint a város észak-nyugati felén csak eső esett, az ottani gyümölcsösét nem érte kár, ugyanakkor az észak-keleti oldalon elverte a jég a vetést. A pénteken készített körképünk szerint az ítéletidő elkerülte a Nemesmilitics–Csonoplya–Telecska vonalat. Militicsen a faluban ugyan esett az eső, de alig néhány kilométerre viszont kapálhattak a termelők, Telecskán alig, Csonoplyán szinte egyáltalán nem volt csapadék. A zombori sebészeti kórház tetejét egy ott dolgozó szerint viszont kereken húsz percig verte a jég, a piacozók pedig megdöbbenve mesélik, hogy a váratlanul érkezett ítéletidő miatt el se tudtak pakolni, almájukat és paradicsomjukat a zöld piac asztalain tette tönkre a jégeső.
Úgy tűnik, leginkább a kupuszinaiaknak lesz káruk. Legtöbb helyen az alma sérült.
– Szerencse, hogy apró szemű volt a jég, és sok esővel érkezett, valamint, hogy az alma is még pici. Így is sok került belőle a fák alá. Tegnap permeteztünk, hát siralmas képet nyújt a gyümölcsös, szinte mindegyik fejlődő almát megütötte a jég, ami nem hullott le, kiheveri, de flekkes marad. Nemcsak terméskieséssel, de minőségcsökkenéssel is számolunk, ám a kár értékét a jelen pillanatban még nem lehet felbecsülni – mondta az egyik kupuszinai termelő, majd keserű, fekete humorral tette hozzá: – Még szerencse, hogy a barackot nem verte el a jég.
A barack ugyanis már korábban elfagyott.

Nyitókép: A kukoricát sem kímélte a jég (Fotó: Ótos András)