2024. március 29., péntek

Hova kell a zöldkártya?

Utazás előtt nem árt ellenőrizni, milyen nemzetközi okmányokra van szükség

A nyaralási idény küszöbén az utazótáska bepakolása előtt jó, ha ellenőrizzük, milyen közlekedésbiztonsági előírások érvényesek célországunkban. Szükség van-e nemzetközi jogosítványra vagy zöld kartonra, esetleg a más tulajdonában levő jármű vezetési engedélyére?

Miután Szerbia aláírta a multilaterális garanciaegyezményt (MA), része lett annak a zöldkártya-rendszernek, amely korábban csak az európai gazdasági térséghez tartozó országokban volt érvényes. Vagyis miután 2012-től hatályba lépett az egyezmény a szerbiai rendszámú járművek esetében, amennyiben a garanciaegyezményt aláíró 32 állam valamelyikébe szeretnénk utazni, nincs szükség zöld kártyára. Így Andorra, Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia (és a Ferőer Szigetek), Észtország, Finnország, Franciaország (és Monaco), Görögország, Hollandia, Horvátország, Izland, Írország, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Svájc, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Nagy-Britannia és Észak-Írország (a Channel-szigetek, Gibraltár és Man szigete), Németország, Norvégia, Olaszország (Vatikán és San Marino), Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia és Szlovénia területén nincs szükség zöld kártyára.

Országközi megállapodásnak köszönhetően sem a nemzetközi jogosítványt, sem pedig a zöld kártyát nem követelik meg, amennyiben Montenegróba akarunk utazni. A Szerbiai Autómotoros Szövetségben ugyanakkor figyelmeztetnek arra, hogy ha Bosznia-Hercegovina területéről akar valaki Montenegróba jutni, felkészülhet arra, hogy a határon kérni fogják a zöld kártyát.

A nemzetközi gépjárműforgalomban közlekedési baleset esetén a másoknak okozott anyagi kár vagy harmadik személynek okozott nem anyagi kár megtérítése céljából megkívánt kötelező gépjármű-biztosítást, vagyis a zöld kártyát kötelező kiváltani, ha szerb rendszámtáblájú járművel szeretnénk Albánia, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Izrael, Irán, Macedónia, Marokkó, Moldávia, Oroszország, Törökország, Tunézia, Ukrajna területére lépni.

Az említett országokba a zöld kártyát azok a biztosítótársaságok adják ki, amelyeknél a járműtulajdonosok kiváltották a kötelező autóbiztosítást. Ez a dokumentum addig érvényes, amíg a kötelező biztosítás le nem jár. A zöld kártya kiváltásához szükség van a kötelező biztosítás igazolására és a forgalmi engedélyre is.

A nemzetközi vezetői engedélyek esetében már nem ennyire egyértelmű a helyzet. Azok, akik autóval utaznak a tengerre, jól teszik, ha először megérdeklődik, ki kell-e váltaniuk a nemzetközi vezetői engedélyt. Mert bár Horvátországban és Bulgáriában nincs szükség sem zöld kártyára, sem nemzetközi jogosítványra, Olaszországban már kérik. Macedóniában nincs szükség rá, de Görögországban kérhetik a nemzetközi okmányt, ugyanakkor a gyakorlatban a görögök nem szoktak ebből ügyet csinálni.

És persze nemcsak a dokumentumok beszerzése fontos, hanem a közlekedési előírások ellenőrzése is, ha el akarjuk kerülni a büntetéseket. Horvátországban pl. nyáron csak rossz látási viszonyok esetén kell bekapcsolni a fényszórókat, Olaszországban viszont – mint nálunk – folyamatosan égniük kell. Az olasz rendőrök szintén szigorúan büntetik a vezetés közbeni telefonálást, és ha nem tudja a sofőr a helyszínen kifizetni a büntetést, jogukban áll ideiglenesen elkobozni a járművet.