2024. április 25., csütörtök

Nudi se smeštaj i posao

Akcija Tisa Automotive iz Sente

Jedinstvenu akciju je pokrenula firma Tisa Automotive, proizvođač kablova iz Sente. Pored mogućnosti za posao nude i smeštaj licima koja su iz udaljenijih mesta.

-Cilj programa je da privuče radnu snagu – rekao je direktor Andraš Glandinetz i dodao da će doprineti troškovima stanovanja u periodu od godinu dana, a jedini uslov je da radnici odgovaraju prohtevima preduzeća, i da rade u pomenutoj firmi.

- Za vreme probnog rada obezbeđuju privremeni smeštaj, a za to vreme će radnik odlučiti da li može da prihvati posao, a poslodavci da li će radnik moći da nauči taj posao. Direktor je istakao da bi pre svega voleli da primaju radnike sa teritorije Mađarskog govornog područja, ali kasnije su proširili ponudu i na ostale.

-Mislim da bi se osoba koja dolazi iz Mađarskog okruženja dobro osećala u Senti, prvenstveno zbog jezika, a imamo i mnogo programa na Mađarskom jeziku.

Sa ovom akcijom bi želeli da smanjimo i odlazak stanovništva iz zemlje. Iz tih razloga organizovan je sastanak sa civilnim organizacijama, pregovaralo se i sa rukovodstvom grada, aplanira se i sastanak sa izvođačima radova.

Senćanska firma zapošljava 810 radnika, od toga su 200 meštani, potom iz okoline Kikinde 350, iz Bečeja 150, a ostali su iz Čoke, Bačke Topole, Novog Kneževca. Iako u Senti ima oko hiljadu nezaposlenih, u Zavodu za zapošljavanje ne mogu da nađu osobe sa odgovarajućom kvalifikacijom.

-Ovo je monoton posao, ali oni koji su se zaposlili 2014. godine kada je firma počela da radi, već su na rukovodećim pozicijama.

Ova emigracija je pogodila i ovo preduzeće, nisu mogli pretpostaviti da će iseljenje biti ovako veliko. U avgustu 2015. se počeo osećati prvi talas odlaska. Tada su počeli angažovati radnike iz okolnih mesta, što je povlačilo za sobom i dodatne troškove.

-Na svu sreću, partneri su počeli naručivati veću količinu robe, i zahvaljujući tome smo prošle godine uspeli da postignemo indeks proizvodnje za 2017. godinu. Ali iz tih razloga smo morali povećati broj zaposlenih, a iseljenje je rapidno raslo. I u Mađarskoj pokušavaju da pomognu kupcima, a to znači u sezoni još 200 radnika, a u sadašnjem vremenu 70 radnika iz inostranstva.

-Tisa Automotive preduzeće prvenstveno želi da zadovolji prohteve kupaca, i po potrebi zbog toga će angažovati radnu snagu i iz Južne Srbije za Mađarsku firmu - rekao je direktor, ali ako neko ne želi da radi u Mađarskoj, u tom slučaju mogu ponuditi posao u Senti. Ukazao je i nato da se i u Mađarskoj i u pograničnim mestima u Vojvodini primećuje nedostatak kadrova, što podstiče preduzeća da pripremaju akcijske planove, eventualno da robotizuju proizvodnju. Smatra se da firma koja je nastanjena na određenoj lokaciji treba da živi u simbiozi sa lokalnim stanovništvom, i trude se da učine sve kako bi i firma i stanovništvo imali koristi.