2024. április 19., péntek

Számla vagy garancia?

Sokszor sok helyen hallottunk már arról, hogy mennyire fontos a feketegazdaságnak és enyhébb változatának, a szürkegazdaságnak a visszaszorítása, amely amellett, hogy megrövidíti az államkasszát, hosszú távon a munkavállalók számára sem kecsegtet semmi jóval, hisz csak pillanatnyi kereseti forrást, megélhetést biztosít számukra.

Fotó: Benedek Miklós

Fotó: Benedek Miklós

Egyik ilyen akció volt a közelmúltban lezajlott Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű nyereményjáték. A boltban szokásunktól eltérően elvettük a számlát, amit egyébként is minden vásárlás alkalmával kötelesek vagyunk elvenni, és megőrizni az üzletet körülvevő 20 méter sugarú körben. De ugye elméletileg nemcsak vásárláskor kapunk számlát, hanem a szolgáltatások után is. Elméletileg… A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy ez a legritkább esetben történik így.

A minap egy érdekes hirdetésre bukkantunk Topolyán. Egy vállalat a lakóépületek szigetelését vállalja. Efféle hirdetésekkel rendszeresen találkozhatunk, és jó, hogy találkozunk, hisz csak így szerezhetünk tudomást egy-egy szolgáltatásról, szolgáltatóról. A hirdetmény azonban tartalmazott egy kitételt, amilyet korábban még nem volt alkalmunk megfigyelni. Mint ahogy mellékelt fotónkon is látszik, az adott cég az elvégzett munka után számlát VAGY garanciát ad az ügyfélnek. Próbáljuk meg értelmezni. Ha azt akarom, hogy számlát adjanak nekem az elvégzett szolgáltatás után (ami törvényi kötelességük), akkor nem adnak garanciát? Tehát ha számlát is kapok, akkor az esetleges reklamációt nem ismerik el, mivel igaz, hogy ők csinálták, de nem vállaltak érte garanciát? Ez esetben gondolhatunk-e a minőségre? Vagy, amennyiben inkább a garanciát választom, akkor később mivel tudom igazolni, hogy ők végezték el a munkát? A garancia érvényesítéséhez tudtommal elsősorban számla szükségeltetik. Vagy mivel kis közösség vagyunk, úgyis megjegyeznek? Mindenesetre a bizonytalan VAGY helyett egy bizalomgerjesztő ÉS szebbet mutatna, még akkor is, ha pillanatnyilag nem szeretnénk szigetelni a házunkat.