2024. április 25., csütörtök

Megjelent a Kék Bálna Óbecsén

Az általános iskolás kislány egyelőre nem okozott magának sérüléseket

A rendőrség csúcstechnológiai bűnözés elleni osztálya megerősítette, hogy Óbecsén megjelent az öngyilkos játékként emlegetett Kék Bálna.

A játékot egy általános iskolás kislány játszotta, aki a harmadik kihívásig jutott el. A gyermek testén nem voltak sérülések, egyelőre „csak” golyóstollal rajzolt fel karjára egy bálnát. A kislány elmondta, hogy a játékot a Google Store-ból töltötte le édesanyja okostelefonára. A rendőrség kéri a szülőket, hogy beszélgessenek gyermekeikkel, világosítsák fel őket a játék jellegéről és ellenőrizzék úgy a gyermekek, mint saját telefonjaikat.
A világhálón található leírások szerint a Kék Bálna résztvevői 50 pontos listát kapnak, amit 50 nap alatt kell teljesíteniük. Egy-egy feladat elvégzését fotóval vagy videóval kell bizonyítaniuk. Az úgynevezett mentor eleinte csak kisebb feladatokat kér az áldozattól, például, hogy lopjon el valamit egy boltból, másszon fel magas épületek tetejére, ne törődjön családjával, társaival, keljen fel az éjszaka kellős közepén – pontosan 4:20 perckor –, nézzen horrorfilmeket. Ha ezeket megteszi és ezt bizonyítja is, magasabb szintre léphet. A feladatok napról napra nehezebbé és drasztikusabbá válnak: arra utasítják a gyerekeket, hogy borotvapengével véssenek bálnát vagy más ábrákat a karjukra, csonkítsák meg magukat, vagy égessenek magukba egy ábrát. „Vágd meg a kezed háromszor! Fess bálnát egy lapra! Menj fel a tetőre és állj a szélén! Beszélj egy bálnával! Legyél öngyilkos! „ – ezekhez hasonló feladatokat kapnak a gyerekek. Természetesen nem kötelező megcsinálni a feladatokat, de a mentor folyamatosan azzal fenyegeti őket, hogy ha nem hajtják végre a kiszabott próbát, akkor a mentor a családjával együtt meg fogja őket ölni. „Ha öngyilkos leszel, nyertél. Ha nem, mi majd segítünk” – fenyegetik a gyerekeket, legalábbis a világhálón fellelhető sajtótartalmak szerint. Oroszországban állítólag 130 fiatal öngyilkossága volt összefüggésbe hozható a szóban forgó játékkal, amelyről mások azt állítják, hogy nem is létezik.