2024. április 24., szerda

Sokoldalúan fölhasznált támogatások

Csóka községből 120 sikeres pályázat a Prosperitatinál

Csókán és a hozzá tartozó falvakban több mint 140-en adtak át kérelmet a Prosperitati Alapítvány pályázatára, s ebből 120 volt sikeres, ami összességében több mint 72 millió dináros támogatást jelent – tájékoztatta a jelenlévőket Juhász Bálint, az alapítvány ügyvivője a Prosperitati szerda este megtartott csókai lakossági fórumán.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

A községbeliek csaknem száz mezőgazdasági gépet és kapcsolható eszközt vásároltak a támogatásból. Tizenhét vállalkozás pályázott valamilyen gép vásárlására, valamint az alapítványi támogatásból Csókán és Padén négy falusi házat vettek, továbbá startup vállalkozások is részt vettek a pályázaton, földet vásároltak, s a Prosperitati Alapítvány által odaítélt pénzből fóliasátras növénytermesztésbe fogtak néhányan, sőt turisztikai tevékenységet is támogattak – ismertette Juhász Bálint. Emlékeztette a jelenlevőket, hogy a vajdasági magyar közösségnek ezt a fejlesztési lehetőséget a Vajdasági Magyar Szövetség harcolta ki.

A szerda esti találkozón dr. Nagy Imre, az alapítvány igazgatóbizottságának elnöke kiemelte, hogy a stratégia középpontja a mezőgazdaság és az erre épülő élelmiszer-termelés, de nem marad ki a tudásalapú gazdasági ágak fejlesztése, valamint az idegenforgalom és ezen belül elsősorban a szálláshely-kapacitások, valamint az idegenforgalmi vonzerő fejlesztése sem. Arra szeretnék serkenteni a pályázókat és a vállalkozókat, hogy újításokban gondolkodva programjaikban próbálják összekötni ezeket az ágazatokat.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

Az igazgatóbizottság elnöke szerint Csóka községben lehetőség mutatkozik a tiszai idegenforgalom és a mezőgazdaság összekapcsolására, akár a virág-, a gyümölcs- és a borturizmus ötvözésére. Emlékeztette a jelenlévőket, hogy a gyálai határátkelőhelynek köszönhetően élénk a nemzetközi forgalom. Hozzáfűzte, hogy Zenta közelsége és a zentai csata kiemelt szerepe úgyszintén összekapcsolható az itteni idegenforgalmi adottságokkal. Nagyon sok a lehetőség, amelyekkel élni kell! – hangsúlyozta.

A Móra Ferenc Művelődési Egyesületben megrendezett találkozón a Prosperitati Alapítvány pályázatának sikeres községbeli szereplőit is felvonultatták.

A csókai Zubrecki Ákos legutóbb egy négysoros pneumatikus vetőgépre pályázott, aminek köszönhetően sikerült felújítania a gépparkját, a tiszaszentmiklósi Bacsó Elvira a családi vállalkozásukhoz pályázott hűtőszekrényre, amiben italokat és tejtermékeket tárolhatnak, s aminek köszönhetően sokkal áttekinthetőbbek lesznek a termékek. Amennyiben lehetőségük lesz rá, ismét pályáznak. A család ugyanis falusi turizmussal is foglalkozni szeretne, ezért a családi házuk melletti telken álló házikójuk helyiségeit szeretnék átalakítani vendégváró szobákká.

A Prosperitati-rendezvényen jelen volt Fremond Árpád, a köztársasági mezőgazdasági bizottság alelnöke és Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes is, akik az aktuális, illetve a várható mezőgazdasági pályázatokról számoltak be.