2024. április 20., szombat

Háromnyelvű helységnévtáblák Zilahon

A megyeszékhely alpolgármestere történelmi pillanatnak nevezte a döntést

Háromnyelvű, román, magyar és német feliratú helységnévtáblákat szerelnek fel Zilah be- és kijáratainál – döntött csütörtökön a helyi tanács. Megszavazták azt is, hogy hatnyelvű üdvözlőtáblát helyeznek ki a szilágysági megyeszékhelyen. Fazakas Miklós, a megyeszékhely alpolgármestere történelmi pillanatnak nevezte a döntést, ugyanis szerinte 27 év után sikerült megvalósítani ezt a célkitűzést.

Az RMDSZ városi tanácsosai által előterjesztett határozat értelmében a Zalău feliratú táblák mellé kikerül a Zilah, illetve a Zillenmarkt feliratú helységnévtábla is. A tanácsosok arról is döntöttek, hogy a településre be-, illetve onnan kivezető utak mentén hatnyelvű üdvözlő és elköszönő feliratokat tüntetnek fel. „Zilahot a kulturális, nyelvi és vallási sokszínűség jellemezte az évek során, a város jólétéhez a német és a magyar közösség is ugyanúgy hozzájárult” – áll a határozathoz csatolt, az Agerpres hírügynökség által idézett indoklásban. Eszerint a külföldi turisták áramlása, a különféle etnikumú közösségek békés együttélése és az idegen tőkéjű nagyvállalatok megtelepedésének pozitív hatása egyaránt megerősíti, hogy indokolt a háromnyelvű helységnévtáblák, illetve a hatnyelvű, román, magyar, angol, német, francia és olasz üdvözlő és elköszönő feliratok kihelyezése.

Fazakas Miklós, a megyeszékhely alpolgármestere történelmi pillanatnak nevezte a döntést, ugyanis szerinte 27 év után sikerült megvalósítani ezt a célkitűzést. „Indokoltnak tartottuk ezt véghezvinni, mivel a magyar közösség megérdemli, több évszázadon keresztül hozzájárult Zilah városfejlesztéséhez. Az egyöntetű döntés meghozatalában, úgy gondolom, fontos szerepet játszott a zilahi polgárok egymás iránti megbecsülése, harmonikus együttélése is. Ezúton meg szeretném köszönni a román tanácsos kollégák pozitív hozzáállását” – idézte az RMDSZ-es elöljárót a szövetség csütörtöki hírlevele. Fazakas Miklós hozzátette, a tervezet előkészítésekor figyelembe vették a város kulturális, nyelvi és vallási jellegzetességeit, emellett tekintettel voltak a Zilah területén működő nagyipari befektetőkre is, akik több ezer lakosnak biztosítanak megélhetést, és aktívan támogatják a város oktatási, kulturális és sporttevékenységeit. Egyébként a legutóbbi népszámlálás szerint csaknem 9 ezer magyar lakosa van Zilahnak, amely a közösség 16 százalékát jelenti