2024. március 28., csütörtök

Ellopták a Tito halálára küldött részvétnyilvánításokat

A világ vezető politikusainak és közéleti személyiségének részvétnyilvánító bejegyzéseit és aláírásait tartalmazó lapokat lophattak el Josip Broz Titónak, Jugoszlávia egykori örökös elnökének emlékházából – számolt be róla a Večernje novosti című belgrádi napilap.

A Jugoszláv Történeti Múzeum munkatársai egyelőre nem tudják, honnan lophatták el az aláírt oldalakat, ugyanis több ilyen emlékkönyv is létezett, ahogyan azt is vizsgálják még, hogy eredetiek-e az oldalak. A múzeum az aukciósháztól azt kérte, hogy amíg a dokumentumok vizsgálata folyik, ne árverezzék el az oldalakat, valamint amennyiben bebizonyosodik az aláírások valódisága, juttassák azt vissza Belgrádba.

A kutatást lassítja, hogy nem csak egyetlen könyv volt fenntartva a részvétnyilatkozatoknak, a Tito mauzóleumában, a Virágházban őrzött legfőbb emlékkönyv mellett a különböző országok nagykövetségein is voltak ilyenek. A dolgozók most azt vizsgálják, melyikből hiányoznak az említett oldalak.

Francisco Pinero, az autogramok nemzetközi árverésével foglalkozó cég (IAAE) európai vezetője az Antidot nevű független médiahálózatnak megerősítette, hogy a felkínált ívek eredetiek, és egy negyven darabból álló gyűjtemény részét képezik, amelynek a tulajdonosa az egyik legismertebb európai gyűjtő. Mint mondta, a lapokat sok évvel ezelőtt adta el “egy Titóhoz közel álló személy”, arról azonban nem tud, hogyan kerültek hozzá a dokumentumok, azok ugyanis Jugoszlávia, majd Szerbia kulturális örökségének részét képezik.

A Večernje novosti információi szerint az aláírások kikiáltási ára ugyan átlagosan 120-180 euró, de akár több ezer euróért is elkelhetnek.