2024. április 23., kedd

Több mint 4 milliárd dinár maradt a városi kasszában

Az újvidéki képviselő-testület tanácsnokai a pénteki ülésen a tavalyi költségvetési jelentésről tárgyalnak majd, amelyet 80 százalékban sikerült megvalósítani. A büdzsében 4 milliárd dinár maradt felhasználatlanul.

A tavalyi költségvetés megvalósításának a jelentéséről tárgyalnak pénteken az újvidéki képviselő-testületben (Dávid Csilla felvétele)

A tavalyi költségvetés megvalósításának a jelentéséről tárgyalnak pénteken az újvidéki képviselő-testületben (Dávid Csilla felvétele)

A városi költségvetésben tavaly 23,9 milliárd dinár volt a bevétel, ami 500 millióval kevesebb lett a tervezettnél, ebbe az összegbe beleszámították a tavalyelőtti büdzséből felmaradt 2,5 milliárd dinárt is.

A városi kasszának tavaly a legnagyobb bevétele a Vojvodina Üzlet- és Sportközpont (SPENS) melletti földterület eladásából származott, a NEPI vállalat több mint négy milliárd dinárt fizetett az óriási parcelláért. Az újvidéki önkormányzat a befolyt összeget a SEVER 4 ipari negyed közművesítésére és a LEAR vállalat gyárcsarnokának a megépítésére költötte.

A második nagyobb bevétel tavaly az adóbefizetésekből származott, az újvidékiek 90 százaléka idejében befizette adótartozását, ami összesen 3,3 milliárd dinárral duzzasztotta a költségvetést.

Az elmúlt év során az önkormányzat kevés pénzt költött, egyes projektumok megvalósításának a százalékaránya jóval a tervezett alatt alakult. Összesítve elmondható, hogy a tavalyi költségvetést 78,5 százalékban valósították meg.

A 021.rs hírportál beszámolt arról, hogy a zárszámadásban nem tüntették fel, hogy miért nem költötték el a tervezett összeg egyötödét. A költségvetés megvalósítására mindig nagy hatással van a választási ciklus, így részben ezzel magyarázható a visszamaradt pénzösszeg, másfelől viszont két közvállalatot, a Városépítési Intézetet és a Poslovni prostort is likvidálták az év végén, így ez is közrejátszhatott a gyenge megvalósításban.

Emlékeztetőül: Az elmúlt évi költségvetési javaslat elfogadásakor az előző évből visszamaradt összegből 2,5 milliárd dinárt a tervezett projektumok megvalósítására irányoztak elő, a felmaradt pénzösszeget pedig az elkövetkező képviselő-testületi ülések egyikén osszák szét.