2024. április 20., szombat

Mosolycsaló Csodaország

Fennállásának legnagyobb sikere előtt a topolyai bábszakkör

A topolyai Mosolycsalók Bábszakkör 2012-ben alakult meg. Az azóta eltelt időszakban számos bábszínházi és élőszereplős előadással örvendeztették meg a topolyaiakat, és legutóbbi darabjukkal, a Lewis Carroll Alice Csodaországban regénye alapján készült Csodaország című előadással legnagyobb sikerüket érték el azzal, hogy jogot szereztek az általános iskolások országos színházi szemléjére.

Ennek apropóján beszélgettünk Crnkovity Edittel, aki Kokrehel Józseffel egyetemben a csoport vezetője.

Kik alkotják a csoportot?

– Jelenleg húsz gyerekkel dolgozunk. Bárki csatlakozhat a csoporthoz, nem válogatjuk a gyerekeket, mindenkivel próbálunk a maga szintjén foglalkozni, olyan szerepeket osztunk rájuk, ami megfelel nekik. A korosztályok sincsenek meghatározva, vannak másodikos diákjaink, de van egy középiskolásunk is, aki most fejezi be a középiskolát, és szeretne továbbra is velünk maradni, bár nyilvánvaló, hogy egy felnőtt társulatban a helye. A megalakulásunk óta jöttek-mentek a gyerekek, vannak régiek, akik a kezdetek óta itt vannak, de vannak újak is.

Mikor tudnak próbálni?

– Heti rendszerességgel foglalkozunk velük, szombaton délután négytől hatig vannak a foglalkozások, illetve amikor készítünk egy előadást, a vasárnapokat is bekapcsoljuk, mivel ez az az időszak, amikor nincs iskola, amikor jobban ráérünk; néha becsúszik természetesen egy-egy születésnap, családi program, de mindenki igyekszik szabaddá tenni ezeket az időpontokat. A foglalkozásokat Kokrehel József és jómagam vezetjük minden hétvégén, de szakmai segítséget is szoktunk kérni, legújabb darabunk rendezésére Crnkovity Gabriellát, az Újvidéki Színház színésznőjét kértük fel, de tavaly például Körmöci Petronella volt velünk, illetve Beck Izabellával, Molnár Gábor Ildikóval, Kokrehel Júliával is együttműködtünk egy-egy tábor erejéig. Mindig jól jön a szakmai segítség, illetve egy-egy pedagógus segítsége. Eredményt csak úgy tudunk elérni, ha a tanárok, pedagógusok is mellettünk állnak, és ezt meg is köszönöm mindkét topolyai általános iskola tanárainak, hisz maximálisan kiálltak mellettünk, elnézték a hiányzásokat, mivel a versenyek, találkozók általában iskolaidőben vannak.

Bábszakkörként indultak, a két legutóbbi darabjuk viszont élőszereplős darab volt. Végleg váltanak?

– Bábszakkörként indultunk, és erről nem is szeretnénk lemondani. Az alsósoknak, a kicsiknek nagyon jó indulás a bábozás. Szakmailag bizonyított tény, hogy teljesen felszabadulnak, hisz egészen más, amikor maguk előtt tarthatják a bábot. Amikor elérik az ötödik osztályt, már ciki lesz számukra a bábozás. Nem kellene, hogy az legyen, de amikor kamaszodnak, másképp gondolkodnak: saját magukat is szeretnék megmutatni. Éppen ezért el kell gondolkodnunk azon, hogy a jövőben minden korosztályt egy csoportban tartsunk-e.

Hogyan született meg a Csodaország?

– A Csodaországot a tavalyi táborunkban készítettük el a drámai foglalkozások keretében. Nekem nagyon tetszett a darab, mert rengeteg játéklehetőség van benne. A táborban más a csoport összetétele, hisz vannak vidéki résztvevők is, és szerettem volna, ha a mi csoportunkkal rendesen kidolgozzuk, hisz nyilvánvaló, hogy egy darabot nem lehet öt nap alatt teljesen elkészíteni. Megkértem Gabriellát, hogy hétvégenként ne csak családi látogatásra jöjjön Topolyára, hanem foglalkozzon a gyerekekkel, így vasárnap délelőttönként ő dolgozott a csoporttal. Fárasztó, kitartó munka kellett hozzá, de a községi szemléről eljutottunk a körzetire, azután a tartományi szemlére is, és ott jogot nyertünk az országos szintű megmérettetésen való részvételre. Jobbára szerb előadások vannak ezeken a szemléken, mi voltunk az egyetlen magyar előadók, de a darabnak van egy színházi nyelvezete, amit nagyon szeretett nézni a szerb közönség is. Zenés mesejátékról van szó, jó benne a zene, jó a szöveg, szeretik a gyerekek, és ez a legfontosabb, utána már könnyebben megy a munka.

A csoport június folyamán még egyszer előadja a Csodaországot a topolyai közönségnek, illetve az idén is megrendezik hagyományos táborukat, amelyre július 17-e és 22-e között kerül sor, és ahol Crnkovity Gabriella, Vörös Imelda és Kokrehel József foglalkozik majd a gyerekekkel.