2024. április 25., csütörtök

Marad a helyén a Dado Metal

A tulajdonos nem kapta meg az engedélyt az új lokációra

A Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Titkárság környezetvédelmi osztályának döntése értelmében nem hagyták jóvá az Eco Metalologistic Kft. működéséhez szükséges környezetvédelmi hatástanulmányt, így működési engedélyt sem kaphat az Edvard Kardelj út 122. cím alatt. A fém- és műanyaghulladék tárolásával és kezelésével foglalkozó cég tulajdonosa így továbbra is a Skadarlija utcában végzi majd a tevékenységét Dado Metal név alatt.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Az elmúlt években a Skadarlija utca lakói minden lehetséges módon igyekeztek elérni, hogy Dalibor Gregorčić, a Dado Metal tulajdonosa elköltöztesse a cégét az utcájukból. Mint már korábban beszámoltunk róla, az utca lakói többek között azt állítják, hogy járhatatlanná vált az utcájuk a fémhulladékkal megpakolt teherautók miatt, a fokozott teherforgalom és a présgép okozta vibrációtól megrepedeztek a házak falai, folyamatos a zaj, az autók mellett egyéb hulladékot is tárolnak a telepen, amire a cégnek nincs engedélye és az autók bezúzásakor motorolaj és akkumulátorsav kerül a talajra, ami a mélyebb rétegekben lévő vizet is szennyezi és kihat az ő egészségükre is, hiszen az itt élők fúrt kutakból nyerik a vizet. A telep tulajdonosa és a Skadarlija utca lakói között számos összetűzésre került sor az elmúlt években, mígnem Dalibor Gregorčić az elköltözés mellett döntött, hogy új helyen, új cégnév alatt folytassa a munkáját, azaz az Edvard Kardelj út 122. szám alatt Eco Metalologistic Kft. néven, és ígéretet tett rá, hogy amint megkapja a működési engedélyt, bezárja a Skadarlija utcában lévő telepet.

A működési engedély megszerzéséhez a cégtulajdonosnak szükséges volt a titkársághoz benyújtania egy környezetvédelmi hatástanulmányt is, melyet a polgárok is megtekinthettek, egyben lehetőségük volt megtenni észrevételeiket, majd a tavalyi év végén sor került a tanulmány nyilvános bemutatására, melyen többen is tiltakozásukat fejezték ki, hogy a Zorka helyi közösség területén, családi házak között, közel az iskolához és az óvodához egy hulladékkezelő telepet nyissanak. A prezentáción többek között az is elhangzott, hogy bár az Eco Metalologistic Kft. még nem rendelkezik működési engedéllyel, máris folyik ott a munka. Az öttagú műszaki bizottság a beérkezett észrevételek alapján úgy döntött, hogy szükség van a tanulmány módosítására és kiegészítésére, melyet az idén márciusban a tulajdonos be is nyújtott, azonban időközben a Zorka és a Kelebia helyi közösség szervezésében több mint háromszáz polgár írta alá azt a petíciót, melyben tiltakozásukat fejezték ki a hulladékkezelő működése ellen. A műszaki bizottság újra véleményezte a tanulmányt, de mivel az továbbra is számos hiányosságot, ellentmondást és szabálytalanságot tartalmazott, valamint a polgárok részéről is igen nagy tiltakozásba ütközött az ügy, ezért nem hagyták jóvá a tanulmányt, ami azt jelenti, hogy az Edvard Kardelj út 122. szám alatt az Eco Metalologistic Kft. biztosan nem tud működni.

Kudlik Zoltán, a Zorka helyi közösség tanácsának elnöke nagy sikernek nevezte, hogy pozitívan bírálták el a polgárok által benyújtott petíciót, és a hatóságok is úgy látták, hogy efféle vállalkozás nem a lakóházak közé való.

– Nem voltak meg a feltételek, hogy az Edvard Kardelj úton egy ilyen cég működjön. Reménykedtünk benne, hogy ilyen döntés születik, s nagyon örülünk neki, hogy a több mint háromszáz tiltakozó polgár akaratát nem kerülték meg. Mivel ezek után várhatóan már csak a telep elköltöztetése van hátra erről a címről, így nem tervezünk további lépéseket, de mindenképpen figyelemmel kísérjük az eseményeket, és ha azt tapasztaljuk, hogy nem a szabályoknak megfelelően fog alakulni a dolog, akkor lépni fogunk – mondta Kudlik Zoltán, aki szerint a történet jól példázza azt, hogy ha van összefogás, eredményeket lehet elérni, és hogy nagyon oda kell figyelni, hogy minden döntés a törvényekkel összhangban és a polgárok megkérdezésével történjen.

Dalibor Gregorčić a titkárság döntésével kapcsolatban lapunknak elmondta, érthetetlen számára, hogy az övén kívül még közel tíz hulladékfeldolgozó működik Szabadkán, amelyek engedély nélkül, feketén működnek, de azok senkit sem zavarnak, ő viszont rendelkezik működési engedéllyel, adózik és bejelentett munkásai vannak, mégis folyamatosan támadják őt.

– Nagyon csalódott vagyok, de nem fogok újabb helyszínt keresni a vállalkozásnak. Valóban el akartam költöztetni a telepet, mert a Skadarlija utcában az volt a kifogás, hogy rossz helyen van, de az új helyre is utánam jöttek. Hónapokig fizettem az új telephely bérleti díját, rengeteg pénzt, legalább kétezer eurót ráköltöttem a szükséges dokumentumokra, a tanulmány kidolgozására, amit végül nem hagytak jóvá, úgyhogy ezek után nem keresek másik helyet, és nem fizetem újra az egészet, hacsak a város át nem vállalja ezeket a költségeket, és ki nem jelöl számomra egy mindenki számára elfogadható helyet. Addig viszont maradok ott, ahol most is vagyok, hiszen még hét évig érvényes a Skadarlija utcai működési engedélyem, aztán meglátjuk hogyan tovább – jelentette ki a Dado Metal tulajdonosa, aki elmondta, az elmúlt hetekben a Skadarlija utcában nyugodt volt a helyzet, nem került sor semmilyen incidensre, s mint hozzátette, reméli, ez a jövőben is így marad.

Aleksandar Ranković, a Peščara helyi közösség közgyűlésének elnöke úgy fogalmazott, nem az ő hatáskörükbe tartozik, hogy eldöntsék, ki és mivel foglalkozhat, azonban mint hangsúlyozta, nagyon örülnek neki, hogy a helyi közösség területén egy sikeres vállalkozás működik, hiszen abból nekik is van hasznuk.

– Amennyiben a vállalkozás engedéllyel működik, nem avatkozhatunk bele. Véleményem szerint a Skadarlija utcai incidensek hátterében két vállalkozó magánjellegű vitájáról van szó, amibe a helyi közösség vezetőségének nem kell belefolynia. Nekünk az a dolgunk, hogy az itt lakók életminőségén próbáljunk javítani. Nem tudok mit hozzáfűzni ahhoz, hogy az illetékesek nem hagyták jóvá a kérdéses tanulmányt. Én nem tudok róla, hogy bármilyen környezetszennyezés történt volna a Skadarlija utcában, de nem is az én dolgom ezt megállapítani, ezt a szakembereknek, illetékeseknek kell kivizsgálnia, és ha kell, megtenni a szükséges lépéseket. Amíg valaki a törvényekkel összhangban dolgozik és van működési engedélye, a helyi közösségnek nincs miért fellépnie az illető vállalkozás ellen, de ha bebizonyosodik az ellenkezője, természetes, hogy mindent meg kell tenni a probléma rendezése érdekében – nyilatkozta Aleksandar Ranković.