2024. március 29., péntek

Palics 555. évfordulójának ünnepe

Négynapos rendezvénysorozat az évforduló alkalmából

Palics több mint fél évezredű múltra tekint vissza, az 555. évforduló megünneplése alkalmából négynapos gazdag programkínálattal várja a látogatókat. Az ünnepi programról Dobó Mártával, a palicsi helyi közösség elnökével beszélgettünk.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Mindenekelőtt kihangsúlyoznám, hogy az ünnepi rendezvényeken nem kell belépőt váltani, a programok ingyenesek. A négy nap alatt tízezer látogatóra számítunk. Az ünneplés csütörtökön kezdődik: az ABC&T Török István vezette képzőművészeti szakkör, a Palics–Ludas Közvállalat, valamint a Riparia Természetvédelmi Egyesület közreműködésével kiállítás nyílik, amelyet mind a négy nap alatt megtekinthetnek az érdeklődők. A kiállítás a Környékünk természeti értékei elnevezést viseli, a helyszín a Vigadó konferenciaterme, a kezdés időpontja 19 óra, majd ezt követően Hulló István Palics madárvilága című könyve kerül bemutatásra. A rendezvénysorozaton Palics testvértelepülései is képviseltetik magukat, külföldi vendégek érkeznek Újszászról, Lajosmizséről és Kisszállásról, akik a helyi közösség vendégei lesznek négy napon keresztül. Tolna szintén május 25-én ünnepli a település napját, ezért ők nem tudnak jönni ez alkalommal – mondta Dobó Márta.

Holnap a palicsi Szent Orbán templomban 17 órakor kétnyelvű ünnepi szentmisére kerül sor, majd ezt követően este héttől a palicsi helyi közösség közgyűlésének ünnepi ülését tartják meg a Vigadó konferenciatermében, ahol kiosztják az érdemes polgár díjakat. Este nyolctól tízig a Folk Music Fest népzenei fesztiválon szórakozhatnak a vendégek, ahol fellép a Juhász zenekar, a szabadkai Zeneiskola növendékei és a Pendergő tamburazenekar.

– Szombatra szervezzük a legtöbb rendezvényt. A Palicsi Borünnep keretében borászok, pálinka- és sajtkészítők mutatják be termékeiket, és kihirdetik a legjobb borászokat. Az ünnep elengedhetetlen kellékei a jó falatok, a Rotary Club rostélyossal várja a vendégeket, a tóparton a félszigetnél a Palicsi Aranybogrács elnevezéssel halléfőző verseny lesz a Kujundžić konoba szervezésében – tudtuk meg a palicsi helyi közösség elnökétől.

Szombaton a palicsi állatkert látványetetést szervez, a belépő pedig az érvényes árjegyzék szerint lesz megfizettetve. Emellett művelődési programok színes kavalkádja, színházi bemutató, kézműves foglalkozás, tamburazene, néptáncosok fellépése várja az érdeklődőket, az esti órákban pedig a Folk Music Fest Népzenei Fesztiválon résztvevő zenekarok szórakoztatják majd a közönséget.