2024. április 18., csütörtök

Együtt a szebb falunkért!

Helyi közösségi választásra készülnek Tiszaszentmiklóson

Vasárnap, május 28-án, helyi közösségi választást tartanak Csóka községben. Tiszaszentmiklóson 13 új tanácstagot választanak a polgárok. A VMSZ helyi szervezete az Együtt a szebb falunkért elnevezéssel 11 jelöltből álló listával indul.

Bacsó Zoltán, Törtei János és Segán Melinda (Gergely József felvétele)

Bacsó Zoltán, Törtei János és Segán Melinda (Gergely József felvétele)

A választási listát Segán Melinda vegyésztechnikus, a helyi közösség tanácsának a tagja vezeti. Őt követi Bacsó Zoltán vállalkozó, majd a fiatalokat is felvonultató lista további tagjai: Tóth Ferenc, Rúzsa Katalin, Szögi Róbert, Kovács Attila, Margit Nikoletta, Dragoljub Petrović, Szőke Lajos, Dunai Ilonka és Szabó Jolánka.

– A helyi közösség tanácsa és a falu polgárai között alig volt kommunikáció, ezért az új tanácsban szeretnénk szorosabbra fűzni a kapcsolatot a lakosság és a faluvezetés között, mert a kis közösségünk csak úgy tud hatékonyan működni, ha összegfogunk, odafigyelünk egymásra, különösen az idősebb társainkra, akik segítségre szorulnak. Az egyre fogyatkozó és elöregedő népesség problémáira idejében és hatékonyan kell reagálni, hogy minden itt élő otthon érezze magát Tiszaszentmiklóson. Tisztességes munkával a szerény lehetőségeink mellett is szebbé, lakhatóbbá tudjuk tenni a falunkat – vallja Segán Melinda listavezető.

A helyi művelődési és egyéb civil szervezetek közötti együttműködést magasabb szintre tudnánk emelni. Ha egymás akcióiban részt vállalunk, akkor többet tudunk tenni a többnemzetiségű közösségünkért. A magyar, a szerb és a lengyel művelődési szervezetek mellett szükség lenne egy roma művelődési egyesület életre hívására is, a roma kultúra és hagyomány ápolására. Mielőbb szükség lenne egy, a sokszínű tiszaszentmiklósi kultúrát, hagyományokat bemutató faluház kialakítására. Az említett négy közössége csak együtt tud eredményesen tevékenykedni falunk érdekében.

– Munkalehetőség hiányában a fiatalok helyben tartása érdekében eredményes lehet a hazai és külföldi támogatások megszerzése útján történő vállalkozásfejlesztés, ebben, vagyis a pályázatokon való hatékony részvételben segíthet a helyi közösség. A faluturizmusban is vannak kihasználatlan lehetőségek, de ehhez előbb alaposan rendbe kell tenni a falunkat és a környezetét. A közelmúltban erre irányuló sikeres akciót szerveztünk, nagyon sok hulladékot gyűjtöttünk össze. A sürgős tennivalók között szerepel egy áramfejlesztő beszerzése a falu folyamatos vízellátása érdekében áramkimaradás esetén – mondta Bacsó Zoltán tanácstagjelölt.