2024. április 25., csütörtök

Dikić: Nem én tettem

Ártatlannak vallották magukat a montenegrói választás idején megkísérelt puccsal vádolt szerbek

Ártatlannak vallották magukat azok a szerb férfiak szerdán, akiket a podgoricai ügyészség az októberi 16-i montenegrói parlamenti választás napján megkísérelt puccsal vádoltak.

A montenegrói rendőrség ugyanis a választás napján húsz szerbiai férfit fogott el, akikről azt gyanította, azért léptek be az országba, hogy a választások estéjén fegyverrel támadjanak állami intézményekre, rendőrökre, tisztségviselőkre és magas rangú állami vezetőkre. A szerb csapatot vélhetően Bratislav Dikić, a szerbiai csendőrség egykori első embere vezette. A vád szerint úgy tervezték, hogy betörnek a parlamentbe, meggyilkolják Milo Đukanović kormányfőt, és oroszbarát pártokat juttatnak hatalomra, hogy megakadályozzák az ország NATO-csatlakozását.

A montenegrói különleges ügyész szerint a puccskísérletben két orosz állampolgár, valamint két ellenzéki parlamenti képviselő is részt vett. Utóbbiakat összeesküvéssel, valamint az alkotmányos rend és a nemzetbiztonság elleni támadás előkészítésével vádolják, és megfosztották mentelmi joguktól. Szerdán viszont nem jelentek meg a bíróságon, és korábban tagadták az őket ért vádakat.

Az elfogott szerbek többsége januárban vádalkut kötött az ügyészséggel, tegnap azoknak a bírósági meghallgatása kezdődött el, akik erre nem voltak hajlandóak, vagy akiknek nem ajánlották fel ezt a lehetőséget.

Bratislav Dikić, a szerbiai csendőrség egykori vezetője – aki elfogása óta előzetes letartóztatásban van – tegnap kijelentette, hogy nem ő készítette elő, és nem is vett részt abban, amivel vádolják. Hozzátette: nem ismer senkit az ellenzéki Demokratikus Frontból (DF), és nem volt kapcsolatban a párt szintén vádlottként szereplő két vezető tagjával.

Az eljárás során a 129 oldalas vádirat ismertetése mellett a tervek szerint 11 tanút hallgatnak meg, 118 tárgyi bizonyítékot mutatnak fel, valamint 33 lehallgatott telefonbeszélgetést ismertetnek. Emellett figyelembe veszik azokat az ítéleteket, amelyeket a korábban vádalkut kötöttekre szabtak ki.