2024. március 28., csütörtök

Fokozódik az érdeklődés a juhtenyésztés iránt

Immár tizenötödik alkalommal szervezték meg a juh- és kecskefesztivált a múlt hétvégén a topolyai Kinga tanyán. Az időjárás is kedvezett, így több százan látogattak ki a rendezvény helyszínére. Az ünnepélyes megnyitó után vette kezdetét a hagyományidéző verseny, a birkanyírás, illetve a bográcsok mellett sürgölődő csapatok főzőversenye.

Fotó: Kiss Zoltán

Fotó: Kiss Zoltán

A hagyományokhoz híven ezúttal is jelentős volt a fesztivál gasztronómiai jellege. Vajdaság, de az ország több városából, tájáról érkeztek a résztvevők, sőt külföldről is sok látogatója volt az idei juhfesztiválnak. Tavaly ugyanis nemzetközi rendezvénnyé nőtte ki magát. Birka-, illetve kecskehúsból készült ételeket, többek között kecskesajtokat is megkóstolhattak a vendégek. Szabó Pósz Ferenc főszervezőtől megtudtuk, hogy a főzőverseny zsűritagjai szinte valamennyien a királyi szakácsok lovagrendjéhez tartoztak.

– Mint minden évben, az idén is a birkanyíró verseny volt az egyik leglátványosabb progam, miközben a szakemberek értékelték a tenyészállatokat – mondta Szabó Pósz Ferenc – Az eredményhirdetés és a díjak kiosztása után ebéd és barátkozás, társalgás várta a vendégeket.

Kézi birkanyírásban ezúttal öten álltak rajthoz: Urbán Imre Temerinből, Bazsó Angéla Csantavérről, Pribanović Valéria Višnjevacról, Horvát Gábor Ilonafalváról és Szügy Szabolcs Gunarasról. Feladatuk egy-egy juh megnyírása volt, hagyományos módon, birkanyíró ollóval. Az idén a leggyorsabb és legügyesebb Horvát Gábor volt.

A rendezvény évről évre több érdeklődőt vonz, megtörténik azonban, hogy több jelentős esemény is zajlik egyidejűleg a községben, a környező településeken, ezért sokan nem tudnak választani a helyszínek között. A szervezők megelégedéssel állapították meg, hogy a jelek szerint egyre népszerűbb ez a találkozó, és szemmel láthatóan egyre nagyobb az érdeklődés a juh- és kecsketenyésztés iránt.