2024. április 16., kedd

Babfesztivál Temerinben

Benevezni a város központjában lévő emléktárgyboltban lehet

A temerini községi Idegenforgalmi Szervezet a szervezője, fővédnöke pedig az önkormányzat a temerini vásártéren június 2-án és 3-án lebonyolításra kerülő hagyományos babfesztiválnak.

A legnagyobb szerbiai babfőző verseny szombaton, június 3-án 11 órakor  kezdődik a temerini vásártéren. Képünk a tavalyi versenyen készült (Góbor Béla felvétele)

A legnagyobb szerbiai babfőző verseny szombaton, június 3-án 11 órakor kezdődik a temerini vásártéren. Képünk a tavalyi versenyen készült (Góbor Béla felvétele)

A község legnagyobb ilyen jellegű rendezvényét eredetileg is ugyanazzal a céllal indították, mint amilyennel az idén is megrendezik, ez pedig a hagyományos és családi értékek ápolása. A babfesztiválnak évente több mint 5000 látogatója van, így vajdasági szinten is a legnagyobb rendezvények közé tartozik. A vásártér szépen rendezett területe és a rendezvény számos érdekessége, tarkasága kitűnő szórakozást ígér mindenkinek.

A szervezők az idén újdonságokat is beiktattak a programba. Pénteken, június 2-án Temerin község Művelődési Központjának kiállítótermében tudományos tanácskozást tartanak a babtermesztésről. Ezen neves szakemberek szakmai előadásait hallhatják az érdeklődők.

A másik újdonság az, hogy a fesztivál minden eseménye a vásártéren zajlik szombaton, június 3-án. A legnagyobb szerbiai babfőző verseny 11 órakor kezdődik. A szakmai zsűri állapítja meg, kinek sikerült elkészítenie a legfinomabb babot, a győztesek kihirdetése pedig 15.30-kor várható. A legjobb szakácsok értékes ajándékokat kapnak az idén is. A koncertek hagyományosan az esti órákban, 18.30-kor kezdődnek. A jó hazai zene kedvelőit bizonyára megörvendezteti a Neverne bebe együttes 21.30-kor kezdődő koncertje.

A babfőzésen kívül számos érdekes tartalommal várják a Temerinbe látogatókat. A nap folyamán – miközben a babételek főnek –, a színpadon a helyi művelődési egyesületek tagjai, tánccsoportok és a zeneiskola növendékei is fellépnek. Úgyszintén sor kerül a felderítők játékos versenyeire. A vásártér mellett már 9 órakor megnyílik a Régi mesterségek utcája, amelyben főleg kézművesek mutatják be és kínálják termékeiket. Ezzel kapcsolatban az érdeklődő kézművesek a 021/844-655-ös telefonszámon tájékozódhatnak.

A rendezvénynek humanitárius jellege is van. Hatalmas kondérban mintegy 3000 adag bab készül el déli 12 órára, ekkor kezdődik az étel kiosztása. Megebédelhetnek mindazok, akik nem főznek, illetve akiknek nincs saját csapatuk. A finom babételért cserébe önkéntes adományt várnak a szervezők. Az összegyűjtött pénzt, mint minden évben, ezúttal is a rászorulók kapják.

A csapatok már jelentkezhetnek, a benevezési díj változatlanul 2000 dinár. Ezért minden csapat kap főzőhelyet asztallal és két paddal együtt, tűzifát és egy ajándékcsomagot. Jelentkezni a Temerin központjában lévő emléktárgyboltban, vagy az Idegenforgalmi Szervezet irodájában lehet az Újvidéki utca 352. alatt, munkaidőben 7.30-tól 15.30-ig, tájékozódni a 021/844-655-ös telefonszámon, illetve a temturorg@hotmail.com e-mail-címen is lehet.