2024. április 19., péntek

Mi legyen, ha pénz áll a házhoz?

A szabadkai Népszínház Magyar Társulatának új előadását, Spiró György Prah című darabját, Czajlik József állítja színpadra

A nagy sikerű Édes Anna előadás után Czajlik József ismét Szabadkán rendez. A Népszínház Magyar Társulatának új előadását készíti, Spiró György Prah című darabja alapján. Az előadás tervezett bemutatója június 2-a, péntek. A dramaturgok Forgács Miklós és Gyarmati Kata, a szereplők pedig Vicei Natália és Mezei Zoltán. Az előadásról Czajlik Józsefet kérdeztük:

– A Prah egy régebbi Spiró-darab, a budapesti Radnóti Színház felkérésére írta, és meglehetősen gyakran játszott. Két színész, egy férfi és egy nő számára teremt nagyon jó játszási lehetőséget, akik úgymond képesek elvinni a vállukon az előadást, és amikor ez adott, azzal élnek is a színházak. A darab lényegében arról szól, hogy egy eléggé szűkös anyagi körülmények közt tengődő házaspár megüti a lottó-főnyereményt, és megközelítőleg kétmillió eurót nyernek. Az előadás akörül forog, hogy mi legyen a pénzzel. Nagyon izgalmas, mivel végigjárja mindazt, ami bármelyikünkkel előfordulna, ha tetemes összeget nyernénk. Azon töprengnénk, hogy mire használjuk a pénzt, mi lesz velünk, a gyerekeinkkel, a családunkkal, hogyan áll mindehhez a környezetünk, milyen irányt vesz az életünk stb. A jövő feszegetése mellett előjön a múlt is, megtudhatjuk, hogyan éltek korábban a szereplők és milyen nehézségekkel küzdöttek meg rögös életszakaszaik során. Az eredeti darabban Spiró többször említi Jugoszláviát, Horvátországot, Adriát, Titót, ez plusz lehetőséget adott arra, hogy Forgács Miklóssal és Gyarmati Katával még jobban adaptáljuk az előadást ehhez a közeghez. Spirónál magyarországi szemszögből tekinthetünk a volt-Jugoszláviához kapcsolódó dolgokra, a mi esetünkben pedig konkrétan egy szabadkai házaspár által. A darabot pont ezen vonatkozások tükrében szerbül is játszották már, Ljubljanában pedig szlovénul, hiszen közeli a téma. Remélem, hogy az előadás Szabadkán is megfogja majd a közönséget. Két kiváló színésszel készítjük, Vicei Natáliával és Mezei Zoltánnak, akik szinte garanciák arra, hogy egy izgalmas és színvonalas előadást láthatnak majd a nézők. Mindenképpen két rátermett színészre van szükség, hiszen a színpadon csak egymásra támaszkodhatnak. Játszani nem könnyű, ugyanakkor hálás a próbafolyamatok tekintetében, hiszen két színészre könnyebb összpontosítani, mint egy egész csoportra, pláne, ha erre ugyanannyi idő áll rendelkezésre. Pontosabban lehet kidolgozni a jeleneteket, lehetőség nyílik arra, hogy mélyebb és szélesebb összefüggésben világítsuk meg a darabot, és többet beszéljünk róla – mondta lapunknak Czajlik József.