2024. március 29., péntek

Újvidéki fiatalok is kutattak

Egy éven át újvidéki fiatalok is kutatták a baksi roma integrációs modell eredményeit. 25 egyetemista fiatal hét magyarországi városból, öt hazai és egy határon túli egyetemről érkezett a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium és a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Alkalmazott Társadalomismereti és Kisebbségpolitikai Intézete által életre hívott kutatási programba.

A baksi önkormányzattal együttműködésben két alkalommal folytattak háromnapos terepmunkát a hallgatók a településen, miközben interjúkat és kérdőíves felméréseket készítettek az integrációs projektumok megvalósítóival, valamint az érintett helyi lakosokkal. Az eddig példa nélküli kutatóműhely keretében első alkalommal találkozott szinte valamennyi egyházi és nem egyházi fenntartású roma szakkollégium hallgatósága, az újvidéki Apáczai Diákotthonnal kiegészülve, hogy egy közös cél érdekében együtt vizsgálják egy település fejlesztési projektumainak eredményeit.

A fiatalok munkájának szakmai támogatását a Szegedi Tudományegyetem oktatói biztosították. A projektumvezetők, a helybeli önkormányzat munkatársai, a programban résztvevő lakosok is különösen hasznosnak értékelték az eredményeket a jövőbeni fejlesztési irányok megtervezéséhez. A közös munka azonban nem ér véget a helyszíni terepgyakorlattal, hiszen az oktatók vezetésével a hallgatók tovább dolgoznak a kérdőívek kiértékelésén, az eredmények összegzésén. Remélhetőleg sok értékes dolgozat fog születni a kutatások alkalmával szerzett tapasztalatokból, eredményekből, és egy konferencián akár bemutatásra is kerülhetnek.