2024. április 19., péntek

Janković: Csak azokkal működünk együtt, akik nem tartanak Vučićtyal

Saša Janković, a Szerbia Szabad Polgárai Mozgalom elnöke kijelentette: kész az együttműködésre mindazokkal az ellenzéki pártokkal, amelyek ugyanazokat a civilizációs és emberi alapértékeket becsülik, amelyeket a Mozgalom is, és amelyek vállalják, hogy titokban sem fognak együttműködni Aleksandar Vučićtyal.

A Beta hírügynökségnek adott interjúban Janković emlékeztetett arra, hogy elnökjelöltként számos ellenzéki párt és mozgalom támogatását élvezte, de, mint mondta, ez nem biankó támogatás volt, és nem is arról van itt szó, hogy ki kit szeret.

Saša Janković: Eddig minden kitaposott út téves irányba vezetett (Beta)

Saša Janković: Eddig minden kitaposott út téves irányba vezetett (Beta)

Együtt tudunk működni mindazokkal, akik a Statútumunkba foglalt civilizációs és emberi értékeket tartják szem előtt, és akik szerint ennek az országnak a szociális igazság országának kell lennie – fogalmazott Janković. Ismételten hangsúlyozta, hogy a velük együttműködő pártoknak

semmiképpen sem szabad titkon együttműködniük Aleksandar Vučić miniszterelnök, megválasztott államfő kormányzatával. Szerinte ez különösen fontos feltétel, hiszen a Vučićtyal való együttműködés valójában az igazság leplezését jelentené, akárha kendővel bekötnék Szerbia polgárainak szemét a kivégzőosztag előtt.

Janković szerint a Szerbia Szabad Polgárai Mozgalomnak a Vučić-hatalom elleni harc tartópillérének kell lennie. Az ellenzéki tömörüléseknek együtt kell működniük, megosztottságnak nincs helye, minden további osztódás értelmetlen. Szerbiában minden hatalmi szinten számtalan probléma van, s mindegyik a Vučić vezette korrupt és kriminális hatalomban gyökerezik. Amíg tehát ezt a hatalmi garnitúrát el nem távolítják, minden gond megoldhatatlannak fog látszani.

A volt polgári jogvédő úgy látja, hogy Szerbiában 2012 óta nincsenek tisztességes és szabad választások, a voksolások eredménye pedig nem pontosan a polgárok akaratát türközi. Janković nem válaszolt arra a kérdésre, hogy mozgalma részt vesz-e a belgrádi helyhatósági választáson. Erről, mint mondta, mozgalmuk elnöksége dönt majd.

Azokra a megjegyzésekre, melyek szerint csupa olyan embert gyűjtött maga köré, akinek nincs gyakorlati politikai tapasztalata, Janković azt mondta: az utóbbi öt évben a tapasztalt politikusoknak nem sok mindent sikerült elérniük.

Nem fogom imitálni az eddigi politikai gyakorlatot. Nem garantálom, hogy mindig tudni fogom, mi a helyes lépés, nekem kitaposott utam nincs. Eddig minden kitaposott út téves irányba vezetett – mondta Janković.