2024. április 18., csütörtök

Brüsszeli találka

Az EU nyomatékosítani kívánja, hogy számára a nyugat-balkáni régió integrálása továbbra is prioritás

A nyugat-balkáni régió országainak miniszterelnökei Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének meghívására ma Brüsszelbe utaznak. A felek elsősorban a régióban uralkodó állapotokról, a feszültségek elmélyüléséről, illetve a helyzet kezeléséről fognak tárgyalni. Szerbiát Aleksandar Vučić miniszterelnök képviseli a találkozón.

Mogherini kabinetjében azt mondták, a mai találkozónak szimbolikus üzenete is van. Brüsszel így kívánja hangsúlyozni, hogy a nyugat-balkáni régió integrálása továbbra is prioritás az EU számára, de ezt megelőzően természetesen az országokra is számos tennivaló vár, például kapcsolataik rendezése és a jószomszédi viszonyok építése.

Mogherini márciusban ellátogatott a régió országaiba, hogy személyesen találkozzon az államhatalom képviselőivel, illetve hogy megpróbálja csillapítani az utóbbi hónapokban folyamatosan magas hőfokon forrongó kedélyeket. Akkori igyekezete nem járt sikerrel, a Balkán országai azóta is fáradhatatlanul bizonyítják, hogy a név igenis kötelez. Macedóniában folytatódtak a tüntetések, ellehetetlenítették a kormány következő összetételének a megalakítását, végül pedig tömegverekedés tört ki a parlamentben. Albánia miniszterelnöke emlékeztetett, hogy a „Nagy Albánia” projektum nem is lapul annyira mélyen a fiókban, mint azt egyesek hitték. Koszovóban a parlament megszavazta a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt, majd ennek folyományaként az államfő feloszlatta a parlamentet, és kiírta a rendkívüli parlamenti választásokat június 11-ére. Ha pedig a belső feszültségek esetleg nem lennének elegek, a nyugat-balkáni régió országainak politikusai – kivétel nélkül – a külpolitikai kapcsolatok építésében is a gyűlölködésre helyezték a hangsúlyt, jottányit sem engedve a berögződésből, hogy a belpolitikában a pontszerzés leghatékonyabb módszere a szomszéd fenyegetése, lehetőleg háborúval.