2024. március 29., péntek

Gašić felfüggesztette pártbeli tisztségét

A BIA következő igazgatója szereti az SZHP-t, Vučićot és Szerbiát

A Biztonsági-Tájékoztatási Ügynökség (BIA) igazgatói tisztségének várományosa, Bratislav Gašić tegnap megerősítette, hogy befagyasztotta minden tisztségét a Szerb Haladó Pártban. A Prva tv-nek nyilatkozva elmondta, pártját mindennél jobban szereti, hét év „csodaszép” munka áll mögötte egy 750 ezer tagot számláló családban.

Bratislav Gašić (Beta)

Bratislav Gašić (Beta)

Gašić nem ért egyet a kritikákkal, hogy a BIA igazgatóját nem lenne szabad pártbeli hovatartozás alapján kinevezni. Eddigi sokéves munkája és igyekezete teszi alkalmassá erre a feladatra – fejtette ki, mondván: „Megtisztelő, hogy szolgálhatja országát és segíthet egyik legjobb barátjának, Szerbia miniszterelnökének, megválasztott államfőjének, Aleksandar Vučićnak.”

– Azok kritizálnak, akik korábban ugyanezt tették. Ami minket illet, mi valódi eredményeket tudunk felmutatni. Amikor 2012-ben átvettük a védelmi minisztériumot, a katonaságban lesújtóak voltak az állapotok, mostanra azonban minden megváltozott. Ebből a hatalmas munkából ered a kompetenciám. A sokéves együttműködés ideje alatt hatalmas bizalom épült ki közöttem és Aleksandar Vučić között. Közösen vészeltük át a történelmi árvizeket és a hadsereg reformját – magyarázta Gašić.

A politikus és üzletember, akinek pályafutását számos affér jellemezte, egyelőre korainak tartja a találgatásokat, hogy mikor nyílhatnak meg az úgynevezett titkos akták. Egyébként is ez nemcsak a BIA igazgatójának a hatáskörébe tartozik – szögezte le, majd kifejtette, hogy a koszovói és a macedóniai helyzetet érdekesnek tartja.

Úgy véli, hogy a szerbiai biztonsági szolgálatok – elsősorban a Katonai Biztonsági Ügynökség – élén olyan emberek álltak, akik nem szerették eléggé Szerbiát, vagy nem megfelelő módon szerették. Ő nem ezek közé az emberek közé tartozik – emelte ki, majd ismét sajnálatának adott hangot, hogy 2015-ben szexistának nyilvánított megjegyzésével megsértett egy újságírónőt. Ezzel kapcsolatban azt is hozzátette, hogy ugyanazok, akik akkor a megjegyzése miatt hőbörögtek, most folyamatosan sértegetik Maja Gojkovićot, aki szintén nő.