2024. március 29., péntek

A jövő üzemanyaga

Gázgyűjtő- és feldolgozóállomás nyílt Požarevacnál

A Szerbiai Kőolajipari Vállalat vezetősége és Aleksandar Antić energetikaügyi miniszter tegnap a Požarevac melletti Ostrovo gázmezőn felavatták az új gázgyűjtő- és feldolgozóállomást, valamint üzembe helyezték a földgáz-kitermelésre és a nagybani eladásra szolgáló berendezéseket. A tervek szerint itt évi 9000 tonna komprimált természetes földgázt tudnak kitermelni – tudósít a Beta hírügynökség.

A földgázgyűjtő állomás kiépítése és a komprimált földgáz előállítására szolgáló berendezések 400 millió dinárba kerültek.

Kiril Tjurdenyev, a NIS vezérigazgatója elmondta: ez a természetes földgáz a legtisztább ökológiai üzemanyag, és a most üzembe helyezett berendezéssel napi 25 tonna ilyen energiahordozót tudnak előállítani.

– A jövőt akarjuk építeni, és ma láthatjuk is, hogy milyen lesz, hiszen ez a gáz a jövő üzemanyaga – fogalmazott az igazgató, hozzáfűzve, hogy ez az állomás fontos Szerbia egész gazdasága szempontjából.

Aleksandar Antić bányászati és energiaügyi miniszter azt hangsúlyozta, hogy a kőolajipari vállalat jelentős cég az országban, ezért a kormány megkülönböztetett figyelmet szentel termelésének, és arra számít, hogy az energiaszektorban a jövőben is vezető szerepet tölt be.

– A gázpiac bővül, a fogyasztók igényei egyre nagyobbak, ezeket olykor lehetetlen is megfelelő infrastruktúrával nyomon követni. Az innen kikerülő földgáz jelentős mértékben eleget tesz majd a fogyasztók elvárásainak – mondta Antić. Szavai szerint ez olyan, mint egy mobil gázpalack, hiszen ott is a fogyasztók rendelkezésére áll majd, ahol nincs megfelelő, kiépített infrastruktúra. Ellátja például a požarevaci Bambit is.
Alekszandar Csepurin orosz nagykövet közölte, hogy az idén a NIS több mint 200 millió eurót fordít beruházásokra, és várhatóan hamarosan a térség vezető cége lesz.

– Szerbia és Oroszország árucsere-forgalma és gazdasági kapcsolatai egyre javulnak, és ehhez nagyban hozzájárul a Szerbiai Kőolajipari Vállalat – mondta Csepurin.