2024. április 24., szerda
SZERBIAI GAZDASÁGI KAMARA

Jelentsék az Agrokor iránti követeléseiket

A Szerbiai Gazdasági Kamara felkérte az ország vállalatait és vállalkozóit, hogy jelentsék be az Agrokor és a tőle függő, illetve e horvát konszernnel kapcsolatban álló 50 társaság iránti követeléseiket. A bejelentés határideje június 9-e, így rendelkezik a horvát Szábor által nemrégiben elfogadott, Lex Agrokornak is nevezett törvény.

A rendkívüli igazgatás bevezetésével az Agrokor hitelezőinek összes követelése megfizettethető, de ha a megszabott határidőig a cégek nem jelentik be a követeléseiket, ezeket úgy tekintik, mintha nem is léteznének.
– Ahhoz, hogy a követeléseket elismerjék, megfelelő indoklást és bizonyítékokat kell mellékelni – hívja fel a figyelmet a Szerbiai Gazdasági Kamara a közleményében. Megjegyzi: a bizonyítékokkal alá nem támasztott követelések esetében peres eljárást lehet indítani, amelynek során megállapítják, hogy valóban tartozik-e az Agrokor.
A horvát lex specialis, vagyis az Agrokorra vonatkozó különleges törvény szerint a rendkívüli igazgatási eljárás 12 hónapig tart, és ezt a határidőt csak egyszer, legfeljebb három hónappal lehet kitolni. A terv szerint a hatalmas pénzügyi problémákkal küzdő, mintegy hatmillió eurós adósságot felhalmozott Agrokort átszervezik, ha pedig ez nem lesz lehetséges, megindítják a csődeljárást.

Rasim Ljajić kereskedelmi, idegenforgalmi és telekommunikációs miniszter a Szerbiai Rádió és Televízió tegnap reggeli műsorában azt mondta, hogy az Agrokorhoz tartozó, Szerbiában működő cégek helyzete stabil, és eleget tudnak tenni a beszerzők iránti kötelezettségeiknek. A hat legnagyobb beszerzővel abban állapodtak meg, hogy rendszeresen leszállítják az árut.