2024. április 19., péntek

Angažuje se jedanaest savetodavaca

Širi se Vojvođanska mreža

Ištvan Pastor je u svom govoru istakao da bez pomoći matične države, u kojoj uživa Mađarska manjina u Vojvodini, zahvaljujući programima za teritorijalni i privredni razvoj, ne bi sad bili u ovoj situaciji u kojoj jesmo.
-To što smo do sada postigli, delom zahvaljujući Mađarskoj vladi, a delom sopstvenim snagama, je zahvaljujući tome što smo uspeli da prikažemo takav program, za koji je bilo osnove da se dobije pomoć- rekao je predsednik SVM. Uspeh je rezultat sopsvenog rada i postignutog poverenja, što su Vojvođanski Mađari izborili sebi u poslednjih deset godina. Iz okolnih država, sa teritorija naseljenog mađarskim življem, dolaze u Vojvodinu da preuzmu naša iskustva, bez obzira što imamo tendenciju odliva ljudstva. Vojvođanski Mađari imaju šanse za napredak i razvoj.
I sistem je izgrađen tako, da budu prisutni u sferama, gde se donose odluke, i politički uticaj su iskoristili tako što su postavili svoje ljude na mestima gde se donose odluke. Ovo je prednost, i nisu slučajno pozvani na jučerašnji skup Atila Juhas, državni sekretar, Robert Otot, zamenik pokrajinskog sekretara, Viktor Molnar, zadužen za pokrajinski razvoj, koji su bili zaduženi da pojasne poljorivrednim savetodavcima, koje zadatke i mogućnosti imaju, šta je to što treba da prenesu na potencijalne učesnike konkursa.
Vezano za veliki uspeh Prosperitati konkursa rekao je da ovo ne znači napredak samo za učesnike konkursa, već i za 300 preduzeća koja su uvoznici.
- Vojvođanski Mađari treba da budu ponosni na to što matična država najviše ulaže u Srbiji, što ide u korist i države i sopstvenog razvoja. Sistem se i dalje razvija na ovim smernicama.
Firme treba da imaju ulogu integratora, da potpisuju dugoročne ugovore sa poljoprivrednicima, pružajući im strućne savete i pomoć. Ukazao je i na to da će do sredine sledeće godine stajati na raspolaganju 70-80 miliona evra.
- U ovom poduhvatu jako veliki značaj ima znanje. Pošto su poslednjih godina zapustili ispostavu Senćanskog univerziteta za hortikulturu, izanalizirali su i odlučili da se ova ustanova pretvori u veoma važnu instituciju za obrazovanje u toj oblasti.
Katalin Tot je izjavila da je veoma dobra saradnja sa Poljoprivrednim udruženjem. Poljoprivredni savetodavci imaju veliku ulogu, prenose informacije izvršiteljima u poljoprivrednim aktivnostima, pomažu u popunjavanju dokumentacije za konkurs, učestvuju u sakupljanju informacija, što mogu učiniti isključivo preko mreže.
Izazovi su jednaki i u pokrajini i u matičnoj državi. Poljoprivreda ima za cilja da se razvija u određenom smeru, u čemu veoma važnu ulogu ima integracija i agrardigitalizacija, što se isključivo može sprovesti kroz mežu. Zato su bitni savetodavci i širenje njihove mreže, koji će da održavaju kontakt sa poljoprivrednicima. Ovaj sistem će se i ove godine ostvariti pomoću sufinansiranja. Zahvalila se Arpadu Potapiju, koji je i podržao ovu vrstu programa.
Dodala je da će krajem juna organizovati forum, na kojem će učestvovati savetodavci sa teritorije Karpata i izneti svoja dosadašnja iskustva.
Katalin Tot je prisutnim savetodavcima podelila laptopove i štampače, da bi što bolje mogli obavljati posao.