2024. március 29., péntek

Kerékpáron Umagba

Május 25-én kezdődik az umagi Sea Dance fesztivál, amelyet az EXIT keretében tartanak meg

Srđan Kružević, Újvidék polgármester-helyettese tegnap délelőtt kikísérte a humanitárius kerékpártúra részvevőit.

Az Invictabike újvidéki kerékpárklub négytagú csapata tegnap délelőtt kilenc órakor Umagba indult. A tervek szerint május 25-én érkeznek meg a Sea Dance fesztivál kezdetére. A kerékpártúra humanitárius jellegű, az akció kezdeményezője az EXIT Alap, az újvidéki önkormányzat és az umagi Idegenforgalmi Közösség. A humanitárius akció keretében befolyt pénzösszeget az umagi egészségháznak adományozzák új radiológiai berendezések vásárlására.

– Ez egy nagyszerű kezdeményezés, amely a békét, a szeretetet és a toleranciát hirdeti, pontosabban mindazt, amit Újvidék képvisel. Kerékpározóinkhoz számos horvátországi bringás csatlakozik majd, egyfajta toleranciatúra vette kezdetét, amelynek hossza 660 kilométer. Újvidéknek az utóbbi időben központi szerepe lett Európában ami a nyári fesztiválokat illeti, az EXIT fesztivált világszerte ismerik, nagy sikere volt eddig, de úgy tűnik, hogy a régióban más városokban is igény van a megtartására. Mi büszkék vagyunk arra, hogy az EXIT újvidéki fesztivál, biztos vagyok benne, hogy az Európa Kulturális Fővárosa és az Európa Ifjúsági Fővárosa hangulatát megtapasztalhatják majd Umagban is, és mindenhol, amerre a kerékpárosaink elhaladnak – mondta Kružević.

Jovan Simić, az EXIT fesztivál humanitárius akcióinak a koordinátora elmondta, hogy a horvátországi zenei fesztivál keretében szeretnék az EXIT legelemibb részét, azaz a társadalmi aktivizmus eszméjét átadni a résztvevőknek,

– A tervek szerint útközben a horvátországi kerékpározók is csatlakoznak a humanitárius akcióhoz, a résztvevők Nova Gradiškán, Karlócán és Buzetben pihennek, majd Umagba érkeznek május 25-én, a fesztivál megnyitójára – mondta Simić, majd felhívást intézett mindenkihez, hogy minél többen látogassák meg az umagi fesztivált. Simić átadott egy labdát a polgármester-helyettesnek, megkérte, hogy írja alá, hangsúlyozván, hogy ez a sportszellem jelképe, valamint Újvidék és Umag kapcsolatának a jelképe – a labda nagyon fontos eleme lesz a Sea Star fesztivál megnyitójának a tengermelléki városban.

A kerékpározók összesen 660 kilométert tesznek majd meg Szerbiában és Horvátországban.