2024. április 19., péntek

Művészetek tükrében

A Múzeumok Éjszakája elnevezésű rendezvénysorozathoz kapcsolódva a hétvégén megtartották a topolyai Művelődési Ház Művészetek tükrében elnevezésű programját, melyet a megújult Művésztelepen tartottak meg. Ebből az alkalomból az ügyes kezű, kreatív gyerekek részére kézműves játszóház nyílt, melynek koordinátora Budai Sinkovics Margit volt. A kis művészek a tópart élővilágának témáját dolgozták fel, alkotásaikban változatos technikákat alkalmazva.

A Cantus Firmus koncertje emelte a rendezvény színvonalát (Sihelnik Ágnes felvétele)

A Cantus Firmus koncertje emelte a rendezvény színvonalát (Sihelnik Ágnes felvétele)

Az Amatőr Képzőművészek Községi Szemléjére beérkezett alkotások kiállítását a Művésztelep konferenciatermében szervezték meg. A kiállítók Topolya község területén működő művelődési egyesületek, képzőművészeti egyesületek tagjai, illetve egyesülettől független amatőr alkotók. A kiállítás anyaga a témák, technikák, formák és színek tekintetében is változatosnak mondható.

A rendezvényt Zsáki István képzőművész nyitotta meg, majd értékelte a beérkezett munkákat, melyek közül több is továbbjutott a körzeti szemlére. Az alkotások közül hármat emelt ki, melyek amellett, hogy továbbjutottak, díjban is részesültek.

Első helyezést ért el Milica Tešić Álmodozás című alkotása. Második díjban részesült Violeta Molocoedov Zöld elefánt című munkája, a harmadik helyet pedig Đura Stefanović Lomb című alkotásának ítélte a zsűri.

Az alkotások értékelésekor Zsáki István elmondta:

– Egy alkotás értékelése a képzőművészet terén meglehetősen komplex. A sportban sokkal könnyebben megy a dolog, hiszen a gólokat megszámlálhatjuk, és tudjuk azonnal, hogy ki a jobb. A képzőművészetben viszont számos dolgot kell figyelembe venni: a mű kidolgozását, az alakok és a felületek elrendezését, a színeket, formákat. Jó kép az, amelyen lehet érezni a tudást, a vonalvezetést, a komponálást, és a szemlélőből érzelmeket vált ki.

A program további részében a topolyai Cantus Firmus Kamarakórus adott koncertet, Dragana Krvavac vezényletével. Előadásukban felcsendültek magyar, szerb, macedón, bolgár, valamint angol dallamok is.