2024. április 19., péntek

Magyarország kincsei, törökországi pillanatképek

Bácskossuthfalván is nagy volt a zsongás a Múzeumok Éjszakáján

Kalocsai hímzéssel díszített textíliákból, szentesi fekete kerámiából készült alkotásokból, illetve törökországi pillanatfelvételeket ábrázoló művészfotókból nyílt kiállítás a hétvégén Bácskossuthfalván, az Emlékházban. Gogolák Gabriella, a helyi Ady Endre Művelődési Központ elnök asszonya az egyre közeledő Durindó és Gyöngyösbokréta jegyében köszöntötte a megjelenteket, hiszen a tárlatot a vajdasági magyarság legnagyobb népművészeti találkozójának a közönsége is megtekintheti majd. A kiállítást Varga Tamás, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet megbízott igazgatója, a Vajdasági Magyar Értéktár Bizottság elnöke nyitotta meg.

Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana

Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana

– Az értéket sajnos sokszor csak akkor tudjuk már megbecsülni, amikor már elveszett. Többen munkálkodnak azon a mi tájainkon is, hogy életben tartsák hagyományainkat. Az olyan különlegességek, mint a szentesi fekete kerámia vagy a kalocsai hímzés, bennünket, magyarokat is értékessé, különlegessé, egyedivé tesz – hívta fel a figyelmet Varga Tamás.

Bors Károly szentesi keramikus művész fekete kerámiáit Keller Marika, a Jövőnkért Alapfokú Művészetoktatási Intézmény vezetője méltatta, aki rámutatott arra, hogy valahányszor Bácskossuthfalván jár, meghatottan tapasztalja a sok helyen ma már kiveszőben levő, szeretettel teli, meleg fogadtatást.

– Nagyon fontos a gyermekeinket minél több kézműves tevékenységre késztetni, átadni számukra a kreatív tevékenység alapjait, az alkotás örömét. Bors Károly, a magunkkal hozott kerámiák készítője maga is a gyermekek nagy pártolója, sajnos megromlott egészségi állapota miatt nem lehet jelen. Kerámiával a 80-as évek óta foglalkozik, sok helyen sajátította el az alapokat, de formavilágát maga alakította ki, ötvözve a népművészetet a mai vonulatokkal.

Keller Marika felhívta a figyelmet arra is, hogy az általa vezetett művészeti iskola kutatómunkájának eredményét, a Szentes környékén tevékenykedő kézműveseket és alkotásaik jellegzetességeit egy igényes könyvben foglalták össze. Ezt a kiadványt – amiben bővebben olvashatnak Bors Károlyról és fekete kerámiából készült művészeti alkotásairól – a tárlat látogatói is fellapozhatják.

A szombaton kezdődött bácskossuthfalvi 9+1 Művésztelep hagyományos májusi alkotótábora 27-én ér véget. Az idén az alapítók mellett egyebek között Törökországból érkezett művészek is tevékenykednek. Két egyetemi tanár, Serdar Ürber fotóművész, költő, illetve Ibrahim Csoban docens felvételeit Major Júlia, a Vonyarcvashegyi Művelődési Ház és Könyvtár vezetője méltatta. Mindkét fotós a természeti értékek mellett az „igazi emberek mint a tudás hordozói” témát választották, illetve a török építészet remekeire összpontosítottak.

A kalocsai hímzéssel díszített, remekbe szabott textíliákat és a szentesi fekete kerámiából készült dísztárgyakat a néhány hét múlva induló nagyszabású népművészeti találkozó közönsége is megtekintheti majd, a bácskossuthfalvi helytörténeti gyűjteménnyel együtt.