2024. április 19., péntek

Harmincezer eurós támogatás Bajorországból

Új mentőautóval és egészségügyi gépekkel gazdagodott a Kumičić utcai egészségház

Kedden Szabadkán a Kumičić utcai egészségháznak egy mentőautót, valamint 5000 euró értékű egészségügyi berendezést adományozott a bajorországi ASB. A szerbiai IDC (Együttműködési és fejlesztési kezdeményezés polgárok egyesülete) által juttatott adományt, azaz a mentőautó kulcsát személyesen Hans-Ulrich Pfaffmann, a bajor parlament tagja adta át Miodrag Nedeljkovićnak, az IDC ügyvezető igazgatójának, majd pedig ő adta tovább Mila Dujmićnak, az Egészségházak igazgatónőjének. A donáció átadásakor jelen volt Zagorka Panić, Szabadka város menedzsere is.

A Kumičić utcai egészségház új járművel gazdagodott (Fotó: Gergely Árpád)

A Kumičić utcai egészségház új járművel gazdagodott (Fotó: Gergely Árpád)

– Szeretnénk segíteni ennek a térségnek, bármikor segítségre van szükség, csak szólni kell, és mi igyekszünk segíteni. Örülünk a szívélyes fogadtatásnak, ez egy újabb ösztönzés a további együttműködés felé – mondta Hans-Ulrich Pfaffmann.

A mentőautón kívül egészségügyi berendezések is érkeztek a donációval, ugyanakkor a korábbi pénzadományból épült fel az egészségügyi rendelő.

Miodrag Nedeljković elégedettségét fejezte ki a donációval kapcsolatban.

– Együttműködésünk kezdete a migránsválság által alakult ki, majd partnerkapcsolattá fejlődött. Meggyőződésem, hogy ez az együttműködés a továbbiakban még sikeresebb lesz, a migránsgyermekek és a helyi lakosság, továbbá a nyugdíjasok hasznára, de bízom benne, hogy a Kolevkának is a segítségére lesz. Az adománnyal javítani tudjuk az egészségügyi szolgáltatást Szabadkán. Habár még az együttműködés kezdetén vagyunk, bízom benne, hogy hosszú távú együttműködésre számíthatunk – mondta az ügyvezető igazgató.

Az egészségház a szerbiai ASB és a német külügyminisztérium pénzadományából épült fel, és az egészségügyi rendelőben elsősorban fiatal migránsok gyógykezelését végzik majd.

Miodrag Nedeljković és Hans-Ulrich Pfaffmann (Fotó: Gergely Árpád)

Miodrag Nedeljković és Hans-Ulrich Pfaffmann (Fotó: Gergely Árpád)

Mila Dujmić megköszönte az egészségügyi rendelő kiépítéséhez és bebútorozásához biztosított pénzt, az egészségügyi rendelő működéséhez szükséges teljes egészségügyi felszerelést, és a mentőautót, amelyet elsősorban az adott rendelő igényeinek kielégítésére használják majd.

– Ami az egészségügyi felszerelést illeti, kaptunk sterilizátort, két inhalálókészüléket, EKG készüléket, vérnyomásmérőket, hogy csak a nagyobb gépeket említsem, minden olyan eszközt és berendezést, ami szükséges egy rendelő működéséhez. A meglévő mentőautóink naponta nagyon sok kilométert tesznek meg, emiatt gyakoriak a meghibásodások. A Mentőállomásnak tíz használható járműve van, a reális tizenöt új mentőautó lenne, vagy legalább kétévente egy új járművel kellene gazdagítani a gépjárműparkot – mondta Mila Dujmić.

A Kumičić utcában lévő egészségháznak adományozott mentőautó értéke 25 000 euró, újonnan pedig 100 000 euróba kerül. Az egészségügyi gépek és berendezések értéke 5000 euró, a rendelő kiépítésére pedig 55 000 eurót biztosított az ASB. Az egészségház a használati engedély megszerzését követően tudja majd fogadni a betegeket.