2024. március 28., csütörtök

Jég és vihar Vajdaság szerte

Ma déleben elöntötte a víz és a jég Újvidéket és környékét. Percek alatt, nagy mennyiségű csapadék zúdult a városra. Több utcában leállt a forgalom, a hirtelen érkező víztömeg pedig elárasztotta az aluljárókat és az ott közlekedő járműveket. A városi tömegközlekedés lelassult, városszerte késnek az autóbuszok.

Újvidéket elmosta a vihar (Fotó: Dávid Csilla)

Újvidéket elmosta a vihar (Fotó: Dávid Csilla)

Újvidéken és Temerinben cseresznye nagyságú jég esett. Temerinben az út menti árkok színültig megteltek esővízzel. Az Újvidék és Óbecse közötti útszakaszon több helyen is leállt a forgalom. Óbecsén is felhőszakadással érkezett a csapadék, de rövid idő alatt elcsendesett  és hosszasan esett. A város közelekedésében nem okozott fennakadást a sok eső. Zomborban és környékén délután fél kettő tájban elborult az égbolt, megerősödött az égzengés, villámlani kezdett, majd elindult a felhőszakadás. Óriási cseppekben zuhogott a mogyorónál kisebb szemű jég, ami két perc után már átalakult esővé, a felhőszakadás 8–10 perc után abbamaradt, az égzengés tovább folytatódott. Az árkok az utcán félig megteltek vízzel a pár perc alatt, de a talaj nyomban magába is szívta a csapadékot. Az ítéletidő megszűnésének alig egy órát örülhettünk, mert az újra szakadni kezdő eső még nagyobb intenzitással és nagyobb méretben hozta a jégverést.

Kishegyes község területét elkerülte a nagy mennyiségű csapadék és jégeső. Az esőfelhők a késő délelőtti órákban érték el a községet és tapasztalható volt némi villámlás is. A más területeken jelentkező ítéletidő szerencsére elkerülte Kishegyes környékét, a községben mindössze néhány milliméter csapadék hullott és a villám sem csapott be sehova.

Egyelőre nem tudni, milyen következményei vannak a hirtelen jött ítéletidőnek Vajdaságban. A zombori meteorológiai állomás még nem közölt adatokat, a falvakban a termelők majd azt követően mérhetik föl a károkat, ha kijutnak a határba.
Ma jellegtelen nyomási mező helyezkedik el a Kárpát-medence fölött. Az itt lévő váltakozó nedvességtartalmú, labilis légállapotú levegő kedvez a záporok, zivatarok kialakulásának. Holnap a Nyugat-Európa fölött található anticiklon peremén napközben északnyugat felől hűvösebb, szárazabb, stabilabb léghullámok érkeznek, délután főként keleten számíthatunk csapadékra.

Nyitókép: Újvidéket elmosta a vihar (Fotó: Dávid Csilla)