2024. március 29., péntek

Gašić a BIA következő igazgatója

Az ellenzék alkalmatlannak és méltatlannak tartja Aleksandar Vučić választottját

Aleksandar Vučić miniszterelnök, megválasztott államfő a kezdeti ködösítést követően végül tegnap megerősítette a sajtóállításokat, hogy Bratislav Gašić volt védelmi miniszter lesz a Biztonsági-Tájékoztatási Ügynökség (BIA) következő igazgatója.

– Igen, ő lesz a BIA első embere. Kibírt másfél évet egyetlen állami tisztség nélkül. Számos jó tulajdonsága, erénye van, mindent tud a biztonságról – fogalmazott Vučić, válaszolva az újságírói kérdésre, hogy tekintettel korábbi visszás ügyeire, Gašić betöltheti-e a szóban forgó tisztséget.

Gašić, a történet főszereplője, tegnap még ködösített. A Szabad Európa Rádiónak ezt nyilatkozta: „Csupán újságírói állításokról van szó. Semmit nem mondok ezzel kapcsolatban. Egyáltalán nem kommentálom ezeket az állításokat. Alaptanul kérdeznek ilyesmiket tőlem” Gašić Vučić színvallása után sem reagált.

A Blic, a Večernje novosti és az Alo bulvárlap bennfentesekre hivatkozva azt is hírül adta, hogy Gašićot már ma kinevezik.

Bratislav Gašić (Beta)

Bratislav Gašić, akit sokan méltatlannak tartanak bármely állami tisztség betöltésére (Beta)

GAŠIĆ INCIDENSEI

A BIA igazgatóját a szerb kormány nevezi ki, illetve váltja le, összhangban a vonatkozó törvénnyel. Az eddigi igazgatót, Aleksandar Đorđević okleveles jogászt, aki korábban ügyvédként dolgozott, 2013. október közepén nevezték ki. Gašić okleveles közgazdász. Húsz évvel ezelőtt alapította meg a Santos vállalatot, amelynek keretében a Televizija Plus médiaház működik, emellett kávé és tea forgalmazásával foglalkozik. 2012-ben választották meg az SZHP alelnökévé. 2012 és 2014 között Kruševac polgármestere volt, 2014 áprilisától 2016 februárjáig pedig a védelmi minisztérium élén állt. Menesztését a közvélemény és az újságírói szakma azt követően kezdte el követelni, hogy 2015 végén egy sajtótájékoztatón a B92 mikrofon elé guggoló újságírónőjének odavetette: „Szeretem azokat az újságírónőket, akik ilyen könnyen térdre ereszkednek.”

2015 elején egy tragédia kapcsán került az érdeklődés középpontjába. Március 13-án késő este lezuhant az a katonai helikopter, amely egy súlyosan beteg, ötnapos raškai kisbabát szállított Belgrádba. A balesetben a csecsemő, két Novi Pazar-i orvos és a Szerbiai Hadsereg kötelékében szolgáló négy személy halt meg. A bevetésre Gašić személyesen adott utasítást. Néhány héttel a baleset után a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva megjegyezte: a vonatkozó törvények szerint járt el, ezért nyugodt a lelkiismerete. Felhatalmazásával összhangban döntött arról, hogy a beteg raškai kisbabát helikopter segítségével mentsék ki – mondta.

„RENDŐRÁLLAM ALAKUL”

A köztársasági parlamenti ellenzék nem ért egyet a szerb kormányfő döntésével. Saša Radulović, az Elég volt! mozgalom köztársasági parlamenti frakcióvezetője szerint Gašić méltatlan a szóban forgó tisztségre. Ezt a tisztséget a lehető legkiválóbb állami hivatalnoknak kellene betöltenie, nem pedig egy pártkatonának – tette hozzá Radulović, aki szerint a kormányfő játszadozik a polgárokkal.

Nem az a legnagyobb probléma, hogy ki lesz a BIA következő igazgatója, hanem az, hogy a történelem során először neveznek ki erre a tisztségre egy magas rangú párttisztségviselőt – véli Radoslav Milojičić, a Demokrata Párt képviselője és a parlament biztonsági szolgálatok ellenőrzésével megbízott bizottság tagja.

– Az SZHP közvetlenül beépül a BIA működésébe. Felmerül a kérdés, vajon hogyan viszonyul a BIA a jövőben a másképpen gondolkodókhoz. Esetleg arra használja majd fel az SZHP, hogy leszámoljon ezekkel az emberekkel? A hírszerző ügynökség mostantól közvetlenül az SZHP alárendeltje lesz, ilyesmire a világ fejlett országaiban sehol nincsen példa – fogalmazott Milojičić.

Hasonló álláspontra helyezkedik Zoran Živković, az Új Párt elnöke. Kifejtette, precedensről van szó, hiszen sehol nem volt arra példa, hogy egy politikai párt elnökségi tagja kerüljön az ország hírszerző ügynökségének élére. Ilyesmi nem fordult elő sem Tito és Ranković idejében, de a Szovjetunióban sem – nyomatékosította a politikus, megjegyezvén: „Ha valóban Gašić lesz a BIA igazgatója, ez azt bizonyítja, hogy Szerbia feltartóztathatatlanul Aleksandar Vučić abszolutizmusának szakadékába zuhan. Ha ez megtörténik, nagyon komoly ellenállásra, politikai szerveződésre lesz szükség, ami majd képes lesz szembeszállni a diktatúrával és az abszolutizmussal.”

A politikum vitathatatlanul és visszafordíthatatlanul beszivárgott a hírszerző ügynökségbe, banálissá téve egy fontos szervet – értékelte a fejleményeket Saša Janković egykori jogvédő, a Szerbia szabad polgárai mozgalom elnöke.

– Bár nem tudom, hogy miért is csodálkozunk, hiszen a biztonsági szolgálatok koordinációs testületének elnöke szintén párttisztségviselő, méghozzá Aleksandar Vučić. A szóban forgó testület első embereként hozzá fut be minden egyes hírszerzési jelentés. Ez iskolapéldája a titkos szolgálatok politikai irányításának – fogalmazott Janković.

Dragan Šutanovac, a DP elnöke szintén alkalmatlannak és méltatlannak tartja Gašićot. Vučić rendőr- és pártállamot hoz létre – tette hozzá.

– Bratislav Gašić méltatlan bármelyik állami tisztség betöltésére. Nem kételkedek abban, hogyha a BIA élére kerül, egyik botrány követni fogja a másikat – fejtette ki Šutanovac.