2024. április 20., szombat

A visszaszámlálás elindult

Június 10-e után csak biometrikus vezetői engedélyekkel közlekedhetünk

Június 10-e után nem közlekedhetünk tovább a papír alapú engedélyekkel. Annak, aki megszakítás nélkül akarja használni járművét, eddig a dátumig le kell cserélnie papír alapú jogosítványát biometrikusra. Kérésünkre a szabadkai rendőrség munkatársai eljuttatták a jogosítványcserével kapcsolatos információkat.

A vezetői engedélyek 2017. június 10-e után is lecserélhetők, de a régivel ezután tilos vezetni. A biometrikus jogosítványt a járművezető kérésére adják ki. A kérelmet személyesen a rendőrségen kell átadni a polgár lakhelyén. A jogosítványok cseréje elektronikusan is kérelmezhető, az elektronikus közigazgatás portálon A régi jogosítvány cseréje újra (kártyaalapúra) opció által.

A kérelemhez csatolni kell: a régi papír alapú jogosítványt, be kell mutatni az érvényes személyazonossági igazolványt, valamint a befizetett illetékekről szóló bizonylatot. Három befizetőlapot kell mellékelni, amit a rendőrségen található bankban vagy postán lehet befizetni, és ami kezelési illetékkel együtt összesen 1816,00 dinárba kerül.

Csatolni kell továbbá az egészségügyi alkalmasságról szóló bizonylatot azoknak, akiknél az előző jogosítvány érvényessége egészségügyi okok miatt tíz évnél rövidebb idejű volt, valamint, ha a kérelmező 65 év feletti személy.

A járművezetői engedélyt tíz évre adják ki, viszont a 65 évnél idősebb személyeknek legtovább öt év az engedély érvényességi ideje (az orvosi bizottság véleményezésétől függően). Azon személyeknek, akik az engedély kiadásának időpontjában idősebbek 55 évnél, az engedélyt a 65 életév betöltéséig adják ki. Kivételes esetekben a jogosítvány rövidebb időre is kiadható, a járművezető egészségügyi állapotáról szóló vélemény vagy bizonylat alapján.

A papír alapú jogosítványokkal június 10-e után már nem engedélyezett a járművezetés, ugyanakkor e dátum után is lecserélhetik a polgárok jogosítványukat.