2024. április 25., csütörtök

Határtalan összefogás értékeinkért

Hálaadó szentmisével és harangszenteléssel zárult a hétvégén Szegeden a VII. Magyar Világtalálkozó

Hálaadó szentmisével és a világ magyarságának összefogását jelképező harang felszentelésével zárult a Szegedi Dómban vasárnap a VII. Magyar Világtalálkozó, amely nyolc napon át tartott, olvasható a szervezők közleményében, amely kitér arra is, hogy a különféle eseményeken több ezren vettek részt, mintegy félszáz ország képviseletében. Az idei díszvendégek: Észak-Amerika, a Felvidék és a Balaton-régió voltak.

A rendezvénysorozat Balatonlellén kezdődött, majd a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Aranyosapátiban  A vidék napjával, illetve a reformáció 500 éves jubileumi ünnepségével folytatódott, ahol a résztvevők közös Békenyilatkozatot fogadtak el. Ebben hangsúlyozták, az egyetlen megoldás a dialógus, az egy asztalhoz ülők párbeszéde, a globális gondolkodás és a lokális cselekvés. Ugyanitt három határon túli és egy magyarországi püspökség Karitatív Békedíjban részesült.

Gyulay Endre felszenteli a világ magyarságának összefogását jelképező, adományokból elkészített harangot (MTI–Rosta Tibor)

Gyulay Endre felszenteli a világ magyarságának összefogását jelképező, adományokból elkészített harangot (MTI–Rosta Tibor)

A világtalálkozó idei elismerései a Stefánia Palota Színháztermében kerültek átadásra. A Világ Magyarságáért közéleti elismerést dr. Fischl Vilmos evangélikus lelkész; a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára; Mészáros László amerikai magyar vállalkozó, a Képzett Fiatalokkal a Jövőért Alapítvány alapítója (MICE), a művészeti díjakat Sasvári Sándor, Jászai Mari-díjas színész, énekes; Tolcsvay Béla Kossuth-díjas előadóművész; a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Komáromi Jókai Színház vehette át. A Tiszteletbeli Magyar címet Wening Esthyprobo Fatandari, Indonézia magyarországi nagykövetasszonya; dr. Batbayar Zeneemyadar, Mongólia magyarországi nagykövete, a Panoráma Világklub Mongóliai Társklubjának tiszteletbeli elnöke és Randrianasolo Lalarison Richard, Madagaszkár magyar tiszteletbeli konzulja, mérnök-közgazdász vette át. Az Összefogás a Magyarságért díj kitüntetettjei: Koleszár Andrásné és Székely Lászlóné, a kisvárdai és mátészalkai világklub vezetői; Lőrincz Kálmán és dr. Máthé Gizella, a Házat–Hazát Alapítvány vezetői; dr. Besenyi Károly és Besenyi Zsuzsa, az argentínai magyar iskola alapítói, a Patagóniai Világklub vezetői.

A rendezvény keretében számos izgalmas programot szerveztek. Nagy érdeklődés kísérte a Közép-Európai Club Pannónia rendezésében a Magyar Tudományos Akadémián megtartott Társadalmi Párbeszéd Fórumot, amelynek témája Európa jelene és jövője volt. A Stefánia Palotában megrendezett vacsoraest résztvevői 150 aláírással kezdeményezték A magyar konyha világnapja bevezetését és megrendezését. Budapesten sor került egy gazdasági fórumra és üzletember- találkozóra is, valamint a világtalálkozó résztvevői közül többen felkeresték Józsa Judit kerámiaszobrász belvárosi galériáját is, ahol megtekintették a világszerte ismert művész alkotásait és meghallgatták a munkásságáról szóló előadását. Nagy érdeklődés kísérte a VII. Magyar Világtalálkozó Szépe verseny döntőjét az Európa Congress Centerben, ahol a harminctagú zsűri az ausztriai Badenből érkezett Idrányi Sárát találta a legszebbnek, Járóka Fanni és Csernyu Ivett magyarországi hölgyek előtt. Megválasztották a termékkiválóságokat is, a Magyar Világtalálkozó ásványvize a somogyi Fonte Verde, bora az Egri Korona Borház Egri Cuvée-je, pálinkája a Gustó pálinkák lett. A VII. Magyar Világtalálkozón a Szegedi Dómban megtartott hálaadó szentmisén Gyulai Endre nyugalmazott megyéspüspök felszentelte a világ magyarságának harangját is, amely Szilágyi Árpád, a Csongrád Megyei Világklub elnökének Nemzeti Emlékkertjében került felállításra. Az ünnepségen csaknem másfél százan jelentek meg, többek között Kakas Béla, a Csongrádi Megyei Közgyűlés elnöke és dr. Tanka László, a Magyar Világtalálkozó elnöke méltatta az eseményt, hangsúlyozva, hogy ennek költségei adományokból álltak össze, és a „harangszó hívja és várja majd a világba szétszóratott magyarságot, jelezve számukra, hogy haza csak egy van”.

A rendezvénysorozat megszervezésében a Panoráma Világklub civil szervezet öt kontinens mintegy 90 országát, államát átölelő 220 társklubja mellett társrendezőként és együttműködő partnerként számos egyéb civil szervezet, önkormányzat, intézmény és vállalat is közreműködött. Védnöki szerepet vállalt dr. Seszták Miklós, nemzeti fejlesztési miniszter; dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára; Balogh Sándor, a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC) elnöke; Páll Kornél, a Ciprusi Courvus Consulting Ltd. elnöke, a MICE Alapítvány és az Extra Délinfó.

A szervezők szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint a világtalálkozót követő, úgynevezett kapcsolódó rendezvények két hónapon át tartanak, és elsőként a jövő hét végén egy 50 fős világtalálkozói csoport indul Erdélybe, az Össznemzeti Zarándokvonaton a csíksomlyói búcsúra, majd részt vesznek a június 4-ei erdélyi megemlékezéseken is. A VIII. Magyar Világtalálkozó 2018-ban a tervek szerint május 12. és 20. között kerül megrendezésre, a szervezők jelmondata ugyanaz lesz, mint a kezdetek óta mindig: „Határtalan összefogás értékeinkért – merthogy magyarok és Magyarország barátai mindenütt vannak.”