2024. március 29., péntek

Elkezdődött az EU továbbfejlesztését célzó német-francia javaslatok kidolgozása

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter és Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter vezetésével német-francia munkacsoport alakult, amely javaslatokat dolgoz ki az Európai Unió és az euróövezet továbbfejlesztéséről - jelentette be a két miniszter hétfőn Berlinben.

A munkacsoport célja egy "ambiciózus roadmap" - menetrend - elkészítése a két kormány júliusi közös ülésére - áll a miniszterek közös közleményében, amely szerint Németországnak és Franciaországnak "döntő szerepet kell vállalnia az EU megerősítésében".
Az EU-ba vetett bizalom "visszaszerzése konkrét és ambiciózus projektek" révén lehetséges, amelyek "igazi európai többletértéket" képviselnek és megmutatják, hogy az EU a "válasz részét" jelenti a polgárokat az "egyre inkább globalizált világban" foglalkoztató kérdésekre - tették hozzá.
A munkacsoport felállításáról és a javaslatok kidolgozásáról egy héttel ezelőtt állapodott meg Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő. Mindketten jelezték, hogy akár az EU működését szabályozó Lisszaboni Szerződés módosítására is nyitottak.
Németországra és Franciaországra "különleges vezető felelősség" hárul az euróövezet erősítésében - mondta Wolfgang Schäuble a francia gazdasági miniszterrel folytatott megbeszélése után. Brunio Le Maire kiemelte, hogy lendületre, "új dinamikára" van szükség az euróövezeti integrációban, mert az együttműködés elmélyítése eddig nem volt "kellőképpen gyors és egyenes vonalú". Sok a teendő, és ezeket "együtt fogjuk elvégezni" - jelentette ki a francia gazdasági miniszter.
Hangsúlyozta, hogy az övezet tagországai által követett gazdaságpolitika "valódi összehangolására" van szükség. Mint mondta, a német-francia páros intézményi reformoktól, átalakításoktól sem riadna vissza. Ezzel kapcsolatban nagyon érdekes gondolatnak nevezte a Nemzetközi Valutaalap (IMF) mintájára felépítendő euróövezeti valutaalap gondolatát.
Az EU és az euróövezet továbbfejlesztése mellett a német-francia gazdasági együttműködést is tovább kell építeni, a munkacsoport ezért a többi között közösen indítandó beruházások lehetőségét is megvizsgálja - mondta a francia gazdasági miniszter. Aláhúzta, hogy a párizsi vezetés kitart az államháztartási hiány csökkentése mellett, és nem azért, hogy "megfeleljen Brüsszelnek" hanem azért, mert ez a legjobb a francia gazdaságnak.
Wolfgang Schäuble és Bruno Le Maire közös közleménye szerint a bizalom és az integráció egyaránt kulcsfontosságú a gazdaságilag virágzó valutaunióhoz, amely az utóbbi években tett "határozott lépések ellenére még mindig megszenvedi, hogy nem teljesedett ki gazdasági szerkezete".
A 19 uniós tagországból álló övezet ugyan egyre inkább kilábal a válságból, de még nem valamennyi tagja jutott túl a nehezén, és az övezet egésze "sérülékeny" a makrogazdasági egyensúlytalanságok, az alacsony maginfláció - az energiaárak változása nélkül számolt infláció - és a pénzügyi rendszer "jelentős mértékű elaprózottsága" miatt - áll a közleményben.
Németország és Franciaország egyetért abban, hogy a "tényleges gazdasági konvergencia" eléréséhez mélyebb gazdaságpolitikai integráció szükséges, ezért elsőrendű fontosságú a bankunió kiteljesítése, a tagállami szerkezeti reformok folytatása, az adósságcsökkentés és a vállalati adózás összehangolása. Ez utóbbi elem német kormányzati források szerint nem azt jelenti, hogy Berlin és Párizs azonos adókulcsok bevezetését sürgetné a vállalati adózásban, hanem azt, hogy helyesnek tartaná egy sáv bevezetését, amelyen belül mindenki szabadon alakíthatná a vállalati adózás rendszerét.