2024. április 19., péntek

Mégsem épül a Belgrád Temesvár autóút

Közös megállapodás alapján Románia és Szerbia is elállt a Belgrád – Temesvár közötti autóút építési tervétől – jelentette be tegnap Sorin Grindeanu román miniszterelnök. A helyi Digi24 tévéállomás műsorában szerepelve úgy fogalmazott, a szerb fél volt az, aki nem kívánta tovább támogatni a projektumot. Mint mondta a „szerb partnerek úgy mérték fel, hogy a Belgrád – Temesvár közötti autópálya építésének többé nincs stratégiai jelentősége.

A román miniszterelnök szerint a döntés semmiképp sem hozható kapcsolatba Romániával.

Az autót mintegy 140 kilométeres szakaszt ölelt volna fel. A munkálatok értékét 10 millió euróra becsültéák, és 2025-ig kellett volna befejezni.

Az ügyben tegnap megszólat a szerb építészeti és infrastrukturális minisztérium is. Közleményükben úgy fogalmaznak, Szerbia igenis támogatta a szóban forgó autóút kiépítését, stratégiailag is fontosnak tartotta, de a munkálatok beindítására nem kapták meg Bukarest jóváhagyását.

Az autóutat Románia és Szerbia közötti határon átívelő IPA projektum keretében építették volna, erről a két ország illetékes minisztériumai között 2016 márciusában született megállapodás is tanuskodik. A gond az, hogy a román illetékes minisztérium már rég jóvá kellett volna hogy hagyja a projektum megkezdését. Ez viszont a mai napig sem történt meg – áll az építésügyi minisztérium közleményében.