2024. április 18., csütörtök

Stílusod a tükörképed

Az Éld az Életed! Egyesület Életmód egy órában sorozatának keretében Nagy Fodor Lilla szakelőadó Stílusod a tükörképed címmel tartott ismeretterjesztő előadást a különböző stílusirányzatokról és azok testbeszédhez, illetve a nonverbális kommunikáció egyéb módozataihoz kapcsolódó összefüggéseiről csütörtökön délután a Zentai Alkotóházban.

Fotó: Szögi Csaba

Fotó: Szögi Csaba

Az előadó azzal – a sokak számára talán meglepő – adattal vezette föl témáját, hogy a kifejezésmódunk 75%-a nem szavakból tevődik össze. A nonverbális kommunikáció több elemből áll, s ennek egyik alappillére a testbeszéd, mely szorosan kapcsolódik a stílusunkhoz. Mindezt meghatározza az is, milyen környezetből, kultúrából jövünk, mennyire sűrűn lakott területről származunk.

A téma fontosságával kapcsolatban Lilla hangsúlyozta az első benyomás legtöbbször döntő voltát, amely találkozáskor az első 15 másodpercben eldől, de a szimpátia, a szexuális vonzalom megléte vagy hiánya is az első 4 percben derül ki. Nem mindegy tehát, hogyan vagyunk felöltözve, milyen a testtartásunk, a mimikánk, a gesztusaink stb. A megjelenés elemei például a testalkat, az arcszerkezet, a magasság, a bőrszín, melyeken persze nem áll módunkban sokat változtatni, ám ide tartozik többek között a hajviselet, a színek, a rendezettség és nem utolsósorban az öltözék is. A felsoroltak segítségével jócskán tudunk javítani a rólunk kialakuló összképen. A stílusunk az idő folyamán megújulhat, s rendszerint meg is újul, ugyanakkor az alapstílusunk általában megmarad.

Lilla mesélt az egyes öltözködési formákról, mint például a klasszikus, a romantikus, a sportos, az extravagáns stb., fő jellemzőikről, közben felhívta arra is a figyelmet, mely alkalmakkor hogyan illenék öltözködni és viselkedni, milyen alkatokhoz milyen viselet illik, és a színek – hideg, meleg, semleges – jelentőségéről is értekezett. Előadása lezárásául az egyes vidékek, vallások és kultúrák által diktált viseletekre is kitért.

Az előadó állásfoglalásáról összegzésként elmondhatjuk, hogy úgy véli, öltözködésünk jelentős mértékben meghatározza, kik vagyunk, hogyan viszonyulunk önmagunkhoz, és mit közvetítünk mások felé, ezért fontos, hogy megismerjük, fizikai vonzerőnk hogyan befolyásolja, miként kommunikálnak velünk embertársaink.