2024. április 25., csütörtök

Múzeumok Éjszakája 2017

Ezt kínálják az újvidéki programok

Ha május 20-a, akkor Múzeumok Éjszakája: a rendezvény programjai ma, szombaton délután 17-től hajnali 1 óráig látogathatóak Újvidéken. Kedvcsinálóként az alábbiakban olvashatnak egy rövid összeállítást.

A Bel Art Galériában a Rotary Club 100. évfordulója alkalmából megnyílik a Rotary mozgalom munkásságát bemutató kiállítás, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a világ legtekintélyesebb civil szervezetére. A látogatók megismerhetik a mozgalom szerbiai történetét és eredményeit, emellett interaktív programokkal várják őket.

A Városi Könyvtár előcsarnokában Elveszített–Megtalált (Izgubljeno-nađeno) címmel mutatják be a könyvtári könyvekben felejtett tárgyakat. Lesz szuvenírkiállítás a gyerekeknek, beszélgetés a textildizájnról a felnőtteknek, emellett zenei programra és irodalmi beszélgetésekre is sor kerül, melyekből kiderül, mennyire szeretik a sportolók a könyveket.

Lumière//Fény címmel a Szerbiai Francia Intézet fényfestés technikával készült fotókiállítást, a fényfestés alapjait bemutató műhelymunkát, frankofón zenét és francia rövidfilmeket kínál az érdeklődőknek.

A Vajdasági Kortárs Művészetek Múzeumában ma zárul Grayson Perry kortárs brit művész Apró ellentétek hiúsága című kiállítása, megtekinthető a Párizs–Újvidék/ Galerie du Centre: 40 év szenvedély (1976–2016) című nemzetközi pop-art tárlat, a késő esti órákban pedig a PDS kortárs táncegyüttes az Atom elnevezésű táncprodukciója az emberi lét fő kérdéseire keresi a válaszokat.

Az Ilija Ognjanović utcában lévő, Városi Műtárgyértékesítő Galériában Nézd te is címmel kiállítás nyílik Butterer Kis Márta 2017-es akvarelljeiből és tökből készült szobraiból.

A Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) múzeuma a szerbiai kőolaj-kitermelés múltjába kalauzolja a látogatókat.

A Disztrófiások Egyesületében a fogyatékkal élő embereket tömörítő szervezetek munkájába nyerhetünk bepillantást, ahol amellett, hogy bemutatják az általuk készített tárgyakat, különféle művészeti és kézműves műhelymunkákkal várják a kicsiket és a nagyokat egyaránt.

A Sezan Art Galéria a Múzeumok Éjszakáján minden évben bemutat egy-egy képzőművészeti technikát: Vojin Tišma újvidéki festő ezúttal a vizuális művészetek alapját képező grafitrajz fortélyait ismerteti a látogatókkal.

A Pasteur Intézet és az újvidéki Technológiai Kar Építészeti és Urbanisztikai Tanszéke egy orvostörténeti múzeum megalapításának tervét, illetve azokat az értékeket és tárgyakat mutatja be a nagyközönségnek, amelyek potenciálisan helyet kaphatnak egy ilyen intézményben.

A Négy Egyesület (Udruženje „Četiri”) retrospektív tárlata az aránylag új galéria eddigi tevékenységét, Danijel Babić, Damir Pavić Septic, Daniel Kovač, Milivoj Kostić, Tarkó János és mások alkotásait, printeket, lámpákat, kitűzőket, trikókat, képeslapokat és egyéb tárgyakat mutat be.

A Szerb Nemzeti Színházban 19.30-kor az újvidéki Művészeti Akadémia végzős hallgatóinak Makszim Gorkij Gyermekek című művéből készült diploma-előadását láthatja a közönség L’uboslav Majera rendezésében.

A programokról bővebben a www.nocmuzeja.rs/Gradovi/Novi-Sad2 linken tájékozódhatnak.

A Múzeumok Éjszakájának rendezvényeire ingyenes a belépés.