2024. március 29., péntek

Kiadvány készült a város egészségügyi profiljáról

Az egészséges városok napja alkalmából (május 20.) bemutatták Újvidék egészségügyi profilja és az önkormányzat egészségügyi tervdokumentációja nevű kiadványt.

Újvidék 2012 óta tagja az európai Egészséges Városok hálózatának (Ótos András felvétele)

Újvidék 2012 óta tagja az európai Egészséges Városok hálózatának (Ótos András felvétele)

A kiadványnak az a célja, hogy a polgárokat ráébressze az egészséges életmód előnyeire, valamint az egészségügy fejlesztésének a fontosságára. Bemutatása után a Hogyan legyen egy város egészséges város? és Az európai egészséges városok hálózatának a szabályai és metodológiája nevű előadásokat hallhatták az érdeklődők. Az előadáson a környezetvédelem, a mentális egészség és a városi területrendezés témáiról hallhattak érdekes információkat a jelenlevők.

– Szerbiában csak Újvidék tagja az Európai Egészséges Városok Hálózatának, a most bemutatott kiadványnak pedig különös jelentősége van, mert rámutat azokra a lényeges elemekre, amelyek meghatározzák az egészséges ember életét – mondta dr. Horváth Zoltán, az újvidéki városi tanács egészségügyi ügyekkel megbízott tagja. Hozzátette: amikor a lényeges elemekről beszél, akkor nem csak egyes emberek egészségügyi állapotára gondol, hanem egy rendezett társadalmi környezetre is, amelyben adottak ezek a feltételek, és mindenki egészséges életet élhet.

– Az egészségügy helyzetét folyamatos ellenőrzés alatt kell tartani, és állandó fejlesztésekre van szükség. Biztos vagyok abban, hogy 2021-ig jelentős előrehaladást sikerül elérnünk – magyarázta dr. Horváth.

A Dnevnik napilap beszámol arról, hogy dr. Olja Nićiforović Šurković az Újvidék – egészséges város projektum koordinátora és a Vajdasági Közegészségügyi Intézet egészséget hirdető központjának a vezetője beszámolója szerint a projektum a városi egészségügyi igazgatóság kezdeményezésére jött létre annak érdekében, hogy megoldja Újvidéken az egészségügy bonyolult helyzetét.

– 2012 második felében tudomást szereztünk az Európai Egészséges Városok Hálózatáról, és meghoztuk a döntést, hogy tagjai leszünk. Ez azt jelenti, hogy az újvidéki önkormányzat minden terv előkészítésénél az egészségügyet prioritásként kezeli – mondta dr. Nićiforović Šurković, majd azt is elmondta, hogy a kiadvány minden lényeges egészségügyi információt tartalmaz az újvidékiek életéről, a gazdasági és a társadalmi helyzetről, az oktatásról és a foglalkoztatásról is.

Dr. Vladimir Petrović, a Vajdasági Közegészségügyi Intézet igazgatója kifejtette, hogy a kiadványban többek között elolvasható az Egészséges Város – Újvidék projektum keretében lebonyolított akciók eredménye, amelyet az elmúlt 6 évben készítettek.