2024. április 25., csütörtök

Vajdasági Vágta ötödször

Közösségteremtő, hagyományerősítő rendezvény – Újra benépesül a zobnaticai lóversenypálya – Az esti műsor ezúttal is operettgála

Az idén ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Vajdasági Vágta, a Nemzeti Vágta hazai előfutama a Topolya melletti zobnaticai lóversenypályán. Hagyományteremtő rendezvénnyé vált a vajdasági előfutam egy olyan vidéken, ahol a lótenyésztés, a lóversenyzés néhány évszázada összeforr az itt élők történelmével. A Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány a VMSZ-szel és a budapesti Lovas Show kft.-vel közösen megtalálta a Nemzeti Vágta rendezvényébe való bekapcsolódás lehetőségét vajdasági lovasok részére is. Bunford Tivadar, a Nemzeti Vágta hazai előfutamának szervezője korábbi sajtótájékoztatóján ismertette az idei rendezvény programját:

– A lovagkirály, Szent László emlékévének nyilvánította a nemzetpolitikai államtitkárság a 2017. évet, erről az idén a Vajdasági Vágta szervezői is megemlékeznek egy futam erejéig. Pontosan délben harangszó után a fanfárok hangjára vonulnak fel a lovasok zászlókkal, névtáblákkal. Az esemény fővédnöke Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Tartományi Képviselőház elnöke, díszvendége pedig Lázár Vilmos, a Magyar Lovas Szövetség elnöke, többszörös fogathajtó világbajnok. A vágta délben nyolc, fekete-fehérbe öltözött lovas hölgy díszfelvonulásával kezdődik, ők vezetik be a versenyzőket. Az alkalmi megnyitót és beszédeket követően kezdődnek az előfutamok, amelyek a tervek szerint 14 óra után végződnek. Összesen öt előfutamot tartanak, ezeknek a győztesei vehetnek részt az esti döntőben. Ezután kerül sor a fiatal vajdasági csikósok, a Kelebiai Ménes díjlovaglóinak, valamint a St. Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület bemutatójára, majd az első ügetőfutamra, a kettes fogathajtók szinkronhajtó versenyére, a második ügetőfutamra és a négyes fogathajtók szinkronhajtó versenyére. A kishuszár vágta 17.45-kor kezdődik, a Zobnaticai Vágta pedig 18 órakor. A program szerint a döntőre 18.30-kor kerül sor. Az előfutamok második helyezettjei a vigaszágon mérkőzhetnek meg, az idén először Szent László-futam is indul a vágtán. Így összesen hatan: négy amatőr magyar ajkú felnőtt lovas félvér, 5 évnél idősebb lóval, egy 10–16 éves kishuszár legfeljebb 138 centiméter marmagasságú lóval és egy nem magyar nemzetiségű amatőr induló juthat el a Hősök terén szervezett Nemzeti Vágta élvonalába. Őszintén reméljük, hogy kegyes lesz hozzánk az időjárás, de kijelöltünk egy esőnapot is, mégpedig mindjárt a következő napot, tehát egy szombati esőzés esetén vasárnap szervezzük meg a vágtát.

– A Vajdasági Vágta az elmúlt öt esztendő alatt elérte célját, egyre népszerűbb ugyanis a lovassport, sokan kíváncsiak az egyedülálló közösségi eseményre, számos település képviselteti magát a megmérettetésen, erősödik a versenylótenyésztés és észrevehető a fiatalodás is a versenypályákon. Egyre inkább kicsúcsosodik közösségteremtő, hagyományerősítő ereje, ami végül is egyik célja ennek a rendezvénynek. A Vajdasági Vágtával kapcsolatos tudnivalókat egyébként egész évben figyelemmel kísérhetik a Facebookon keresztül – nyilatkozta Pál Károly, a szervezőbizottság tagja.

A tervek szerint ezúttal is színes operettgála zárja majd a műsort a lelátok előtti rögtönzött színpadon. Ha nem jön közbe semmi változás, akkor Lévai Enikő, Szabó Noémi, Langer Soma és Turpinszky Béla a budapesti Operettszínház művészei lépnek közönség elé.