2024. április 26., péntek

Hullottak királyok, királynők

Palicson megtartották a második Funchesstic sakkfesztivált

Szombaton a palicsi Vigadó teraszán megközelítőleg 200 versenyző és 800 sakkrajongó, illetve érdeklődő részvételével zajlott le a második Funchesstic sakkfesztivál. Az Aragóniai Beatrix Sakk-klub szervezésében megtartott rendezvény mottója idén az Itthon a legjobb! volt.

Az agytekervényeket megmozgató sportnak szentelt rendezvényen 22 program kínált egész napos tartalmas időtöltést gyereknek és felnőttnek egyaránt.

Korponai Ákos mind a 13 sakktáblán diadalmaskodott (kép: Gergely Árpád)

Korponai Ákos mind a 13 sakktáblán diadalmaskodott (kép: Gergely Árpád)

A Sakk-Tesz-Vesz, a sakkbazár, a sakkbábú gyűjtő verseny, az első szerbiai csillagsakkverseny, a Sakk a felhők felett elnevezésű program, a Polgár Sakkvetélkedő, a Fashionchesstic divatbemutató és a Panchesstic palacsintasütő, illetve dekoráló verseny mellett megtartották a szimultán sakkvetélkedőt, amelyen Korponai Ákos, az ifjú és ígéretes zentai sakkozó vívott meg 13 közéleti személyiséggel. Dr. Námesztovszki Zsolt egyetemi tanár, Csernik Árpád színművész, Sóti Juli énekes, Mihályi Katalin, lapunk újságírója-szerkesztője, Török Tilla népdalénekes, Buda Hajnalka, a Vajdasági Rádió és Televízió szerkesztője, Eva Ras színművésznő, Miskolci Nikolett modell, G.Erdélyi Hermina színművésznő, Erdudac Dániel üzletember, Fremond Árpád köztársasági parlamenti képviselő, Lackó Lénárd biliárdbajnok és Agárdi Gábor, a Pannon rtv riportere szálltak szembe Korponai Ákossal, akinek valamivel több, mint egy órájába tellett, mire mindannyiukat legyőzte. A leghősiesebben Námesztovszki Zsolt, Erdudac Dániel és Török Tilla tartották magukat.

Námesztovszki Zsolt és Csernik Árpád a „csatát” megelőzően még magabiztosak voltak. A tanár úr gyermekkora óta sakkozik, de mint hozzátette, csak kezdő szinten. Ismeri a lépéseket és egyetemista évei alatt baráti körben sakkozott. Elárulta, hogy múlt héten telepített egy sakk-alkalmazást a telefonjára, hiszen semmit sem szeretett volna a véletlenre bízni. Csernik Árpád valamikor gyerekkorában ült utoljára sakktábla mellé, valamint tavalyelőtt, amikor már részt vett egy hasonló versenyen. Somolyogva jegyezte meg, hogy nem a legjobban játszik, ám annál lelkesebben, illetve szívesen támogatja a hasonló rendezvényeket.

Az Aragóniai Beatrix Sakkdíjat Perpauer Attila nevében Petkovics Márta vette át Rózsa Zsombortól

Az Aragóniai Beatrix Sakkdíjat Perpauer Attila nevében Petkovics Márta vette át Rózsa Zsombortól

Míg zajlott a szimultán sakkverseny, Brasnyó Zoltán és Zvekán Péter, a Pannon Reggeli két műsorvezetője zenei helyett „verbális aláfestést” szolgáltattak.

A szervezők a legkisebbekre is gondoltak. A rendezvényt Itthon a legjobb! címmel rajzverseny előzte meg. A beérkezett mintegy száz alkotás legjobbjait Szalai Attila karikaturista és Csík Mónika költőnő, meseíró választották ki, majd szombaton délelőtt a gyerekek közreműködésével Csík Mónika mesét szőtt a rajzokból.

Az Aragóniai Beatrix Sakkdíjat idén Perpauer Attilának ítélték oda. A díjat immár második éve osztják ki olyan civil személynek, aki az előző évben a legtöbbet tette a sakkért. Perpauer Attila, a Magyar Nemzeti Tanács Oktatási Bizottsága elnökének nevében a gálaműsoron Petkovics Márta, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja vette át Rózsa Zsombortól, a sakk-klub elnökétől a díjat. Alkalmi beszédében Petkovics Márta a sakk személyiségfejlesztő képességét hangsúlyozta.

Kétszáz versenyző és 800 sakkrajongó gyűlt össze Palicson

Kétszáz versenyző és 800 sakkrajongó gyűlt össze Palicson

–  A sakk, illetve a logikus, letisztult, sallangmentes gondolkodás rendkívül fontos és tudatosan fejleszthető képesség, mindemellett komoly személyiségfejlesztő funkciója is van. Egy jó sakkozó meg tudja különböztetni a lényegest a lényegtelentől. Kutatások bizonyítják, hogy azok a gyerekek, akik korán megtanulnak sakkozni, sokkal jobb kognitív képességekkel bírnak, mint társaik – fogalmazott Petkovics Márta.

Az idei rendezvény mottója nem véletlen, emelte ki lapunknak nyilatkozva Rózsa Zsombor, mondván: sajnos lehetetlen nem észrevenni, hogy mennyien hagyják el szülőföldjüket. Fontos érezni, hogy hol van otthon az ember, tette hozzá, mondván, a sztárvendégek között éppen ezért voltak olyanok, akik nagy világutazók, ám örömként élik meg a hazatérést. Rózsa Zsombor szerint ma már érdemben lehet érezni az Aragóniai Beatrix Sakk-klub tevékenységének pozitív hatását.

– Hét éve hét gyerekkel indultak a foglalkozások, míg ma 200-300 gyerek is bekapcsolódik a sakkoktatói foglalkozásokba. Nem arról szól a történet, hogy profi sakkozókat neveljünk, hanem arról, hogy fejlesszük a gyerekek gondolkodását, problémamegoldó képességét, hiszen ezt az élet bármely területén kamatoztatni tudják – nyilatkozta Rózsa Zsombor, aki segítőivel már készül a következő nagy rendezvényre, az október közepén megtartandó Sakktivity-re, amelynek köszönhetően Palics ismét része lesz a világsakkfesztiválnak.

Az Aragóniai Beatrix Sakk-klub mellett a szervezésben részt vett a Hét Nap Lapkiadó Kft., a Palics-Ludas Közvállalat, a palicsi helyi közösség, a Vajdasági Ifjúsági Fórum és a palicsi Miroslav Antić Általános Iskola. A sakkfesztivál fő támogatója a Magyar Nemzeti Tanács volt, médiatámogatója pedig a Pannon RTV.