2024. április 16., kedd

A prioritások meghatározása a haladás előfeltétele

A káderállomány pótlásával hatékonyabban tud majd működni a Szabadkai Közkórház

A Szabadkai Közkórház korszerűsítése, új egészségügyi berendezések beszerzése, életmentő beavatkozások bevezetése, csak néhány a kórház menedzsmentjének stratégiai céljai közül. A kórházban közelmúltban történt beruházásokról és a jövőbeli tervekről dr. Slobodan Puškar igazgatóval beszélgettünk.

Mikorra várható az angio-műtő beüzemelése?

A Szabadkai Közkórház (Fotó: Gergely Árpád)

A Szabadkai Közkórház (Fotó: Gergely Árpád)

– Az angio-műtő sikeres elbírálást kapott a tenderen. A Siemens gyártmányú berendezések mellett döntött a vajdasági kormány a szabadkai, nagybecskereki és zombori kórházak angio-műtőinek felszerelésére. A szerződést két héttel ezelőtt aláírták, június végéig pedig meg is érkezik a berendezés. Júliusban megtörténik a berendezés felszerelése és a műszaki munkálatok befejezése, augusztustól pedig a szakemberek képzésére kerülne sor az új berendezésen, és fokozatosan megkezdenénk a műtéteket. A három kórház közül Szabadka az első, ahol megkezdik majd az angio-műtőben a beavatkozásokat. A videó-kommunikációra a kamenicai intézettel van lehetőség, a gyors internetnek köszönhetően technikai akadálya nincs, a műtét során szükség szerint tudjuk majd használni. Ami a szakembereket illeti, egy orvosunk elvégezte a továbbképzést, egy továbbképzésen van Belgrádban, ő a következő évtől kezd műteni, de jómagam is intervenciós kardiológus vagyok, és a szakemberek száma növekedni fog. A technikusok és más kísérő személyzet, azaz az egész jövőbeli csapat jelenleg is képzésen van. A kamenicai szív- és érrendszeri betegségek intézetével egyeztetve közösen egy tervet dolgoztunk ki, az eddigi vizsgálatok számának függvényében. Ennek alapján, ha a tervek megfelelő ütemben valósulnak meg, akkut infarktus esetén100 stent beültetését, valamint 400 diagnosztikus koronarográfiás vizsgálat elvégzését tervezzük. Ez természetesen attól is függ, hogy napi 24 órában tudják-e végezni a műtéteket, ez elsősorban emberierőforrás-függő lesz. Ha minden a terv szerint halad, az első beavatkozásokra már augusztusban sor kerülhet.

Szakkáderfelvételre szüksége van-e a kórháznak?

Dr. Slobodan Puškar (Fotó: Gergely Árpád)

Dr. Slobodan Puškar (Fotó: Gergely Árpád)

– Az egészségügyi minisztérium engedélyezte 41 új alkalmazott felvételét a szabad munkahelyek betöltésére a káderpolitikai tervekkel összhangban. Kiírtuk a pályázatokat és a felvétellel kapcsolatos technikai eljárás folyamatban van. A felvétel természetesen anyagi eszközök függvényében fog történni, az egészségbiztosítási alappal történő egyeztetés alapján, ugyanis állítólag ezen pénzeszközök odaítélése már megtörtént, várjuk a hivatalos dokumentumot. Szerintem a felvétel és a pénz jóváhagyása párhuzamosan fog történni, mert az alkalmazottak bérét biztosítani kell. A káderállomány pótlása következtében sokkal hatékonyabban tudunk majd dolgozni. A műtéti beavatkozások és a diagnosztikai eljárások számának növekedésével természetesen növekszik a szakemberek: orvosok, ápolók és más egészségügyi személyzet munkája iránti igény. Ha csak a két új központunkat, az angio-műtőt és a mesterséges megtermékenyítési központunkat vesszük figyelembe, mindegyiknek saját szakembergárdára lesz szüksége, mégpedig magas szinten képzett, megfelelően összehangolt gárdára, ugyanis ezeknek a csapatoknak maximálisan tudniuk kell egymással dolgozni. Emiatt teljesen új munkahelyekre lesz szükség, mert a meglévő emberi erőforrásainkból ezt nagyon nehezen tudjuk pótolni.

Mikortól várható a szabadkai tüdőgyógyászok önálló bronchoszkóppiás vizsgálata?

– A Tüdőosztály szakembereit meg kell dicsérnem, a bronchoszkóppiás vizsgálattal kapcsolatos képzés itt a szabadkai kórházban történik. A kamenicai Tüdőbetegségek intézetének szakemberei jönnek intézményünkbe, eddig mintegy negyven páciens esett át nálunk ezen a vizsgálaton, amit eddig csak a kamenicai intézetben végeztek, tehát a teljes tüdődiagnosztizálást a szabadkai kórházban végezték el. A pulmológusok ezenkívül hetente egyszer, amennyiben kötelezettségeik megengedik, a kamenicai intézetben is képzésen vesznek részt. Szakembereink mentorai véleménye alapján már szeptembertől önállóan végezhetik a bronchoszkóppiás vizsgálatokat a szabadkai szakemberek. A tartományi kormánynál benyújtottuk az új bronchoszkóppiás berendezésre vonatkozó igényünket, ugyanis az elsajátított tudás jutalmául megérdemeljük az új bronchoszkóppiás berendezést, egyébként a jelenlegi bronchoszkóp több mint tizenöt éves. Ami a Tüdőosztály áthelyezését illeti, a pénzeszközök biztosítása folyamatban van, a tervdokumentáció is hamarosan elkészül, majd ezt követően az építészeti munkálatok is megkezdhetők. Év végéig várható egy világszínvonalnak megfelelő szakosztály átadása, a szolgáltatások körét pedig ki tudnánk bővíteni egy olyan szintre, ami összhangban lesz intézményünk színvonalával.

Pályázáskor mi az elsődleges szempontjuk?

– Mint tudjuk, az egészségügybe az elmúlt időszakban nem lett elegendő pénz fordítva, emiatt számtalan problémánk van, természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy egyszerre nem jut pénz mindenre. Minden osztályon meghatároztuk a prioritásokat, pontosabban, hogy milyen beruházások élvezhetnek elsőbbséget fázisonként, és ehhez az ütemtervhez kell tartanunk magunkat, hogy kérésünk a tartományi kormány felé is reális és elfogadható legyen.

Megvalósítható-e az év végéig beígért 900 szürkehályogműtét?

– A szemészeti rendelőkben harminc százalékkal emelkedett a vizsgálatok száma, és a szürkehályog-műtétek száma a múlt év első négy hónapjához viszonyítva, de sajnos kevés a szemorvos, és betegszabadság miatt is egy orvossal kevesebb dolgozott, sőt a napokban az egyik szemorvosunk távozásáról értesített bennünket, szerencsére a Vajdasági Klinikai Központ Szemészeti osztálya támogatásáról biztosította kórházunkat, és törekedni fogunk év végéig elvégezni a beígért 900 műtétet.

Mikortól fogadja a mesterséges megtermékenyítési központ a pácienseket?

– A mesterséges megtermékenyítési központ egy része a kórház egyik pavilon épületében, a másik pedig a központi épületben lesz. A tartománytól kértünk pénzeszközöket az építkezés harmadik fázisához. A berendezés nagy része megérkezett. Eljuttattuk az egészségügyi minisztériumhoz az új egészségügyi technológiák jóváhagyására vonatkozó kérelmünket is. A berendezés nagy része már megérkezett, ha befejeződnek az építészeti munkálatok, ennek a központnak a beindítására is év végéig szeretnénk sort keríteni.

Milyen hatással van az új törvény a vérátömlesztési osztályra?

– Szerbiában vérátömlesztési központok kialakítását szorgalmazza a két hete elfogadott törvény, amely a véradást is szabályozza. A szabadkai kórház vérátömlesztési osztálya nem szerepel mint vérátömlesztési központ ezen a listán, de tekintettel arra, hogy a törvény 2019 januárjában lépne életbe, küzdeni fogunk a vérátömlesztési osztály megmaradásáért, ugyanis elismeréssel adózom a szabadkai vérátömlesztők iránt, évente 6500 önkéntes véradónk van, akik a kórházban vagy a heti szervezett terepi véradás alkalmával adnak vért. Nagy kár lenne lemondani erről a vérmennyiségről, éppen emiatt tárgyalni fogunk a tartományi egészségügyi titkársággal, valamint az egészségügyi minisztériummal a szabadkai vérátömlesztő-osztály megmaradása kapcsán.