2024. március 28., csütörtök
Oromhegyesen

Ez a tizedik Traktorfesztivál

Magyarkanizsa község területére 500 millió dinár értékben érkezett támogatás a Prosperitati Alapítványtól, s mintegy 800 projektumot bíráltak el – hangsúlyozta Juhász Bálint, az alapítvány ügyvezetője az oromhegyesi Traktorfesztiválon elmondott értékelő beszédében, s kiemelte azt is, hogy Oromhegyes területéről 83 projektumot részesítettek összértékben 51 millió dináros támogatásban, amelyek nagy részét mezőgazdasági gépekre és kapcsolható eszköz beszerzésére kérték a pályázók.

(Kép: Horváth Zsolt)

(Kép: Horváth Zsolt)

Juhász Bálint kiemelte: Magyarország támogatásával mintegy harmincnégy millió euró támogatás érkezett tartományunk területére, ami egy hatalmas összeg. Mint hozzátette azt is, hogy ezzel a pénzzel mintegy 4000 mezőgazdasági gép és kapcsolható eszköz megvásárlását támogatták. A Prosperitati ügyvezetője abbeli reményének is hangot adott, hogy további pályázati köröket tudnak majd megvalósítani, s elmondta azt is, hogy a következő hetekben az alapítvány számlájára megérkeznek a támogatások, ezt követően ki is utalják a pénzeket a sikeres pályázóknak.

A település szélén lévő Atlantis Garden diszkóban és a mellette lévő területen ez évben is hatalmas tömeg volt kíváncsi a mezőgazdasági gépjárművek hagyományos, sorrendben tizedik szemléjére.

Az előző évekhez képest sokkal több traktorista érkezett ide járgányával, hogy egy napot a békés megméretkeztetés, tapasztalatcsere és barátkozás jegyében töltsenek el. Így, a kora reggeli órákban közel kétszáz traktor robaja ébresztette fel az egyébként csendes észak-bácskai település lakóit, akik közül sokan a házaik kapuja előtt állva csodálták meg a kisebb-nagyobb traktorokat, ahogyan azok Oromhegyes utcáin felvonultak. A felvonulást követően a vállalkozó kedvű traktoristák a messze földön híres diszkó mellett elterülő mezőn kialakított pályákon mérhették föl, hogy ki is a legény a gáton… vagyis: a traktoron. Az igencsak szép számú eszközkapcsolásban, tolatásban, sártaposásban, súlyhúzásban, köttetésben, gyorsulási versenyben méretkezhettek meg egymással, s persze hagyományokhoz híven az idén is megrendezték a traktorszépe versenyt is. A versenyen egyébként nemcsak a csillogó-villogó, modern és bivalyerős munkagépek tulajdonosai, hanem a sokkal szerényebb küllemű és teljesítményű, korosabb traktorok tulajdonosai is részt vettek, bebizonyítva, hogy traktorhajtásban nem minden a modern technológián múlik. A versenyekkel párhuzamosan a traktorfesztivált szervező Qumbaya ifjúsági egyesület aktivistái a legkisebbek számára is különböző játékos vetélkedőket szerveztek, majd pedig a kora délutáni órákban Bódi Csabi cigánynótáira rophatta a táncot a közönség, később pedig Lagzi Lajcsi fellépésén bulizhattak a legkitartóbb fesztiválozók.