2024. április 25., csütörtök

Őszre felavatják a nagycsaládos házat

Adán közgyűlést és régiós családi napot tartott a vajdasági nagycsaládosok szövetsége

A Vajdasági Nagycsaládosok Egyesületének Szövetsége (Vancsesz) a család nemzetközi napja alkalmából Adán rendezte meg a szövetség közgyűlését, valamint a csongrádi Bölcső Nagycsaládos Egyesület kezdeményezésére régiós családi napot is tartottak, amelyen a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetség és a Családlánc Mozgalom tagszervezetei vettek részt.

Az épülő nagycsaládos ház Péterrévén (Csincsik Zsolt felvétele)

Az épülő nagycsaládos ház Péterrévén (Csincsik Zsolt felvétele)

A Vancsesz elnöke, Krizsán Vilmos elmondta, hogy Vajdaságot képviselték a hétvégi rendezvényen, amelyen Skype-kapcsolatot létesítettek a többi régióval, gyermekrajz-kiállítást, kézműves-foglalkozást, honismereti játékot és népviseleti bemutató is tartottak. Krizsán Vilmos kiemelte, hogy Vajdaságban eddig 20 egyesület létezik, közülük 11 aktív. Az egyesületek 21 küldöttjei közül 12-en vettek részt a közgyűlésen, amelyen többek között elfogadták az idei pénzügyi és működési tervet és azokat a programokat, amelyeket szeretnének megvalósítani.

– Az idei nagyon jelentős év lesz, hiszen a költségvetésünk a háromszorosára növekszik, mivel jelentős összeget kaptunk a magyarországi nemzetpolitikai államtitkárságtól a Bethlen Gábor Alapon keresztül a péterrévei nagycsaládos ház befejezésére, amelyet szeretnénk október 27-én felavatni és átadni rendeltetésének. A munkálatok már megkezdődtek, és szinten biztosak vagyunk abban, hogy sikerül megvalósítani. Külön pályázatot nyertünk a közösségi terek és játszóterek kialakítására a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségénél, az emberi erőforrások minisztériumának támogatásával. A nagycsaládos háznál már megkezdtük a nyári foglalkoztató pavilon kiépítését és egy játszótér kialakítását. Erre 2,5 millió forintot kaptunk, de ennyi nem lesz elegendő, ezért a tartomány segítségét is kértük. Várhatóan támogat bennünket a tartományi oktatási titkárság, hogy kialakítsuk a közösségi teret, illetve kértük a segítségüket, hogy esetleg olcsóbban be tudjuk szerezni a kerámialapokat a nagycsaládos házhoz. Az adai székházban szintén közösségi teret és játszóteret alakítunk ki. Erre 2,8 millió forint anyaországi támogatást kaptunk. A székház a Vöröskereszt nevén van, de a nagycsaládosok is használják – közölte Krizsán Vilmos, aki megjegyezte, hogy több pályázatot nyújtottak be a tartományhoz, a Bethlen Gábor Alapkezelőhöz és a Magyar Nemzeti Tanácsnak. A Vancsesz a népesedési, családgondozási és cselekvési programjának megvalósítására összesen 2 millió dinárra pályázott. Emellett az Önkéntes családok címmel tábort szeretnének szervezni, aminek a finanszírozására a Bethlen Gábor Alapkezelőhöz és a tartományhoz nyújtottak be támogatást.

Krizsán Vilmos elmondta, hogy a közgyűlésen a régiek helyett négy új tagot választottak a szövetség igazgatóbizottságába, mégpedig Tóth Gabriella (Topolya), Varga Nagy Kornélia (Magyarkanizsa), Kreszankó István (Péterréve) és Csikós Erzsébet (Horgos) személyében. Az ellenőrző bizottságba két új tagot választottak, Kiss Eleonórát (Péterréve) és Milošev Annamáriát (Ada).