2024. április 19., péntek
KALANDTÚRA

Basilique du Sacré-Coeur

Úgy hozta az élet, hogy életemben négyszer is eljutottam a bohém Párizsba. Mindig más emberekkel, de mindig ugyanazokat a helyeket kerestük fel: Eiffel-torony, Szajna-part, Notre-Dame, Louvre, Champs-Elysées, Diadalív, Sorbonne, Luxor Obeliszk a Concorde téren, és természetesen az aluljáró, ahol Lady Diana életét vesztette. De van Párizsnak egy magaslata 10 kilométerre az Eiffel- toronytól, amelyen egy hatalmas fehér templom emelkedik a város fölé. Legutóbbi ottjártamkor a városlátogatást a Montmartren kezdtem, a Szent Szív-bazilikában.

Az 1870-es francia-porosz háború után a franciák megfogadták, hogy építenek egy különleges templomot a Mártírok hegyén Jézus Szent Szívének tiszteletére, és a háború 60 ezer áldozatának emlékére. A katolikus egyház kérésére a bazilika a francia nemzeti bűnbánat szimbóluma lett. 1885 óta éjjel-nappal legalább egy hívő mindig imádkozik, vagy ahogy a helyiek fogalmaznak: vezekel az ősök bűneiért. Az építkezés helyét Párizs püspöke jelölte ki. A Montmartrból évtizedeken át bányásztak gipszet a párizsi stukkódíszek számára. A talaj annyira laza szerkezetűvé vált, hogy a templom alapozásánál 33 mély vasbeton oszlopokat vertek a földbe, hogy stabil legyen az épület. A templomot teljes egészében adományokból építették. A donátorok neveit belevésték a kövekbe, amelyeket aztán beépítettek. Az építmény travertínói kőből áll. A Souppes-sur-Loing városka bányáiból felszínre hozott kövek jellegzetessége, hogy nedvesség hatására mészpát válik ki belőlük, így lényegében saját magukat fehérítik ki, azaz mindig fehérek maradnak, még manapság is, a párizsi szmogban.

Gigászi orgonája és kriptájának kincsei eltörpülnek hatalmas kupolája és harangja mellett. A bazilika 83 méter magas harangtornyában kong a 3 méter magas Savoyarde, a világ talán legnagyobb harangja. A 19 tonna súlyú harangot 28 ló húzta Párizsba. Idővel a magasba emelték még Felicitét, Nicolét, Elisabethet és Louiset. A bazilika 85 méter széles és 35 méter hosszú. Maga a kupola 55 méter magas. Az eddig felsoroltakon kívül monumentális mozaikjának is köszönheti, hogy világhírű lett. Az oltár fölé magasodó mozaik 22 éven át készült. A 474 m2 felületű Felséges Jézus-mozaik a világ legnagyobb ilyen típusú látványossága.

Háromszáz lépcső megmászása után, Párizs második legmagasabb pontjára érünk. Ha lenézünk, egy csodálatos barlangszerű templomot látunk, amelynek csupán bő egy évszázados múltja van, de története ettől sokkal gazdagabb. Ha kinézünk, egy örökmozgó várost látunk, melynek múltja, jelene és jövője nélkül a világ nem lenne olyan, amilyen. Ha pedig magunkba nézünk, ott fenn Párizs felett, nos, akkor mindahányan mást-mást látunk.