2024. április 23., kedd
TECH-SAROK

Szoftverek jegyzeteléshez

A mai rohanó világban egyre több a feladatunk, és folyamatosan változnak az elfoglaltságaink, így ember legyen a talpán, aki észben tud tartani minden fontos teendőt. Szerencsére ma már rengeteg alkalmazás segít minket abban, hogy feljegyezzünk minden fontos információt, az értesítések és emlékeztetők pedig biztosítják, hogy ne feledkezzünk meg semmiről. Az általunk összegyűjtött alkalmazások PC-n és mobilon is működnek, sőt szinkronizálhatóak, így az otthon összeállított feladatlistát mindig magunknál tarthatjuk, frissíthetjük, vagy újratervezhetjük.

Evernote

Az Evernote valószínűleg a legismertebb digitális jegyzeteléshez használt alkalmazás, nem véletlenül. Pofonegyszerűen készíthetünk vele jegyzeteket, közben pedig rengeteg hasznos extra funkciót is rejt, amivel rendszerezhetjük a mindennapjainkat. Rögzíthetünk szöveget vagy hangot, csatolhatunk fájlokat, majd a jegyzeteinket rendezhetjük, és természetesen kereshetünk is bennük. Ha előfizetünk a szolgáltatásra, akár a pdf-ekben, más dokumentumok tartalmában is kereshetünk.

Google Keep

Első ránézésre talán úgy tűnhet, hogy ez egy egyszerű virtuális post-it-gyűjtemény, de ne hagyjuk, hogy a minimalista dizájn átverjen bennünket: ez bizony egy minden igényt kiszolgáló jegyzetelőalkalmazás, amivel készíthetünk bevásárlólistát, vagy feljegyezhetjük az ötleteinket. A jegyzeteket színes cetlikre írhatjuk fel, amelyeket azonnal, megnyitás nélkül is elolvashatunk, ráadásul egyetlen gombnyomással Google-dokumentummá alakíthatunk.

Simplenote

Ahogy a neve is mutatja, ez egy kifejezetten lecsupaszított alkalmazás, melynek célja, hogy kizárja az összes zavaró tényezőt. Nincsenek bonyolult kezelőfelületek, villogó gombok vagy egyéb csicsás dolgok, csak mi vagyunk, és a fehér „papír”, amire feljegyezhetjük a gondolatainkat. Képeket nem tudunk csatolni, viszont visszaállíthatunk törölt jegyzeteket, és meg is oszthatjuk őket a barátainkkal, kollégáinkkal, ha azt szeretnénk, hogy ők is hozzáírhassanak néhány dolgot.

Hackpad

Ez az ideális alkalmazás akkor, ha azt szeretnénk, hogy a jegyzeteinkhez mások is hozzáférjenek. A leegyszerűsített kezelőfelületnek köszönhetően nincsenek figyelemelterelő tényezők, de így is behúzhatunk képeket, és formázhatjuk a szöveget. Egyszerre akár többen is dolgozhatnak ugyanazon a dokumentumon, a címeket pedig automatikusan tartalomjegyzékbe rendezi a program, így egy könnyen áttekinthető, jól kereshető jegyzetet kapunk. (A PC World alapján)