2024. április 25., csütörtök

Újra százezrek vonultak az utcára

Venezuelában ötven napja tartanak a Nicolás Maduro elnök vezette kormány elleni tüntetések

Újra százezrek vonultak utcára Venezuelában a Nicolás Maduro elnök vezette kormány elleni tüntetések ötvenedik napján. Az AFP francia hírügynökség szerint a dél-amerikai ország nagyvárosaiban tüntetők száma a kétszázezret is meghaladta. A fővárosban, Caracasban mintegy 160 ezren vettek részt a tiltakozásban.

Caracasban a „milliók menetének” nevezett tüntetésen heves összecsapások voltak a biztonsági erők és az aktivisták között, amelyekben negyvenhatan megsérültek. A hatóságok könnygázzal próbálták oszlatni a tömeget, az ellenzéki aktivisták pedig kövekkel és botokkal felfegyverkezve vonultak ellenük. Az ellenzék szerint ez volt az eddigi legnagyobb tiltakozó akció. „Minél nagyobb az elnyomás, annál erősebb az ellenállás és a Venezueláért folytatott harc” – hangoztatta Henrique Capriles ellenzéki vezető a caracasi belügyminisztérium épületéhez tartó menetben. „Bandita, korrupt, tűnj el” – üzente Madurónak az ellenzéki politikus.

Az El Nacional szemtanúkra hivatkozva azt közölte, egy autós szándékosan, gázt adva hajtott bele a tüntetők tömegébe Caracasban. A venezuelai lap úgy tudja, egy embert súlyos sérülésekkel kórházba szállítottak, a jármű vezetője pedig – aki ellen körözést adtak ki – betört szélvédőjű autójával elhajtott a helyszínről.

A tüntetésekre készülve a hadsereg lezárta a főváros központi fekvésű kormányzati negyedébe vezető utakat, valamint legalább 10 metróállomást is. Maduro emellett videókat tett közzé arról, hogy letekert ablakokkal autózik éjszaka Caracas kerületeiben. A péntek este készült egyik felvételen a népszerűtlen államfő a rend helyreállításáról beszélt, miközben az ellenzéki mozgalom egyik központjának számító negyeden hajtott végig. „Nézzétek, milyen békés itt minden! Legyőzzük a barikádépítőket és az erőszaktevőket” – hangoztatta.

A fővároson kívül mind a 23 venezuelai szövetségi államban tüntettek. Az április eleje óta tartó tiltakozások és fosztogatások során eddig 48-an vesztették életüket, és több mint 2000-en kerültek őrizetbe. Egy venezuelai civil szervezet összesítése szerint április 1-jétől 2614 embert vettek őrizetbe a tüntetések miatt.

A nyugat-venezuelai Táchira szövetségi állam fővárosában az AFP becslései szerint több mint 40 ezren tüntettek Maduro ellen. San Cristóbalban 2600 katonát vetettek be az elmúlt napok fosztogatásai, valamint a rendőrség és a hadsereg létesítményei elleni támadásokat követően. A dpa német hírügynökség értesülései szerint Colonia Tovarban is heves összeütközések voltak, emiatt szombaton a hadsereg ellenőrzése alá vonták a Caracas közelében fekvő 20 ezres várost. Aktivisták hiábavalóan próbálták úttorlaszokkal megakadályozni a hadsereg bevonulását.

Az ellenzék új választásokat követelve azzal vádolja Madurót, hogy diktatúrát akar teremteni a világ legnagyobb olajkészletével rendelkező, de súlyos politikai és gazdasági válságban lévő országban.