2024. április 24., szerda

Lehetőségeink és jogaink

A magyar nyelv használatát vizsgálták Kassán

Ismertette a március elején indított nyelvhasználati felmérés eredményeit a Kassai Magyarok Fóruma. Arra voltak kíváncsiak, hol, mikor, milyen gyakran beszélnek magyarul a városban élők és az ott dolgozók. A felmérés eredményeit a Lehetőségeink és jogaink elnevezésű találkozón ismertették.

A csaknem két hónapon át folytatott felmérésbe az interneten 673-an, nyomtatott formában pedig 85-en kapcsolódtak be, ami a Kassán élő, valamennyivel több mint 6000 magyar szinte nyolc százaléka. A felmérésből kiderül, hogy a válaszadók több mint 80 százaléka naponta beszél magyarul. Több mint ötven százalékuk naponta olvas magyarul, magyar rádiót hallgat, magyar tévét néz. Otthon szinte mindenki, de a közterületeken, autóbuszon, villamoson csak nagyon kevesen, a hivatalokban pedig szinte senki sem beszél magyarul. Bántó megjegyzést sokuknak kellett már elviselniük az utcán, közterületen, a legkevesebb ilyen eset a kulturális intézményekben történik. A felmérés szerint a magyar szó használata miatt senki sem keveredett verekedésbe. A válaszadók 47 százaléka szlovákul, 37 százaléka magyar formában írja a nevét, 15 százalékuk pedig magyarra változtatná nevét a személyi igazolványban. Köteles Szabolcs, a Kassai Magyarok Fórumának elnökségi tagja, a felmérés koordinátora ismertette a részleteket.

Tokár Géza, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője azt mondta, fontos az ilyen lakossági fórumok szervezése. „Nagyon örülök, hogy egyfajta akcióterv is megfogalmazódott, amely arra vonatkozik, miként lehetne javítani a magyar nyelvhasználati mutatókon. Az ötletek között akad néhány nagyon jó” – nyilatkozta lapunknak Tokár.

A 2011-es népszámlálási adatok szerint a legutóbbi összesítés óta 61 ezerrel csökkent a magyarság száma, ez 11,9 százalékos csökkenés. Nyugat-Szlovákiában valamennyivel kisebb volt a csökkenés, Közép- és Kelet-Szlovákiában azonban a 12 százalékot is meghaladta.