2024. április 25., csütörtök

Orbán: az európai értékek az európai polgárok szívében vannak

Közép-Európa a kontinens kapuja és bástyája, sokszínű, keresztény, multietnikus terület, "kicsit huzatos hely", de mi mégis közös hazaként tekintünk rá - mondta Orbán

Orbán Viktor szerint az európai értékek nem Brüsszelben, hanem az európai polgárok szívében vannak.

Orbán Viktor miniszterelnök üdvözli Mikulás Dzurinda volt szlovák miniszterelnököt a Szlovén Demokrata Párt (SDS) kongresszusára Mariborban 2017. május 20-án. Balról Janez Jansa volt szlovén miniszterelnök, az SDS elnöke (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Orbán Viktor miniszterelnök üdvözli Mikulás Dzurinda volt szlovák miniszterelnököt a Szlovén Demokrata Párt (SDS) kongresszusára Mariborban 2017. május 20-án. Balról Janez Jansa volt szlovén miniszterelnök, az SDS elnöke (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

A Fidesz testvérpártja, a Szlovén Demokrata Párt (SDS) szombati maribori kongresszusán a miniszterelnök, a Fidesz elnöke kifejtette: Európában ma gyakran esik szó az európai értékekről, de gyakran úgy, mintha Brüsszelben őriznék ezeket egy széfben, amelynek "kulcsát csak néhány kiváltságos ember hordhatja a mellényzsebében". Az igazság az, hogy valóban vannak széfek, amelyekben őrzik ezeket az értékeket, de ezek nem Brüsszelben, hanem az európai polgárok szívében vannak - fogalmazott.
Orbán Viktor kiemelte: sokak szerint "Európa Brüsszelben van", onnan mondhatják meg a tagállamoknak, kinek mit kell tennie. Éppen ez a gondolkodásmód az oka, amiért 2008-ban kitört a pénzügyi válság, ez tette gyengévé a tagállamokat, és ez vezetett 2015-ben a migránsok ideérkezésekor is - vélekedett. A vége az lett, hogy "a munkaerő szabad áramlását az illegális migránsok szabad vándorlása váltotta fel" - tette hozzá.

Közép-Európa a kontinens kapuja és bástyája, sokszínű, keresztény, multietnikus terület, "kicsit huzatos hely", de mi mégis közös hazaként tekintünk rá - mondta Orbán.

A magyar kormányfő felszólalásában úgy fogalmazott: büszkeséggel tölt el minket, hogy itt élhetünk, büszkék vagyunk nemzeteinkre, azok történelmi teljesítményére, arra, hogy túléltük a nehéz évszázadokat. Egy biztos: szlovénként és magyarként akarunk megmaradni a jövő számára is - jelentette ki.
Orbán Viktor hangsúlyozta: egy nagy európai vita közepén állunk, migránsok vagy a saját családjaink, ez itt a kérdés. Európában sokan gondolják, hogy az elöregedő kontinens gondjait bevándorlókkal kell megoldani, de mi azt mondjuk, hogy ha nehéz és bonyolultabb is, nekünk a saját belső tartalékainkat kell mozgósítani, hogy nemzetként fennmaradhassunk, és hisszük, hogy ez lehetséges, még ha le is akarnak beszélni erről minket - mondta.