2024. április 20., szombat

Az Európa Kollégium közleménye az erdélyi kirándulás kapcsán

A kollégium minden alkalmazottjára érvényes, hogy köteles felelős magatartással végezni a rá bízott feladatokat. Ez a felelősség érvényes a hivatalos utakon való részvételek során is. A hírt, hogy a kollégium alkalmazottja alkoholt fogyasztott kollégistáinkkal erdélyi utazásukon, megdöbbentve vettem tudomásul, hiszen az Európa Kollégium vezetősége és igazgatóbizottsága a kollégium működésének elmúlt csaknem két éve alatt arra törekedett, hogy az intézmény a vajdasági magyar közösség büszkesége legyen, hogy megfelelő hírnévre tegyen szert, és a vajdasági magyar fiataloknak páratlan lehetőséget nyújtson szülőföldünkön való boldogulásukhoz. Ahhoz, hogy ezt ilyen rövid idő alatt sikerült elérnünk, nagyon kemény és áldozatos munkára volt szükség.

A közvéleményt arról kívánom tájékoztatni, hogy Kasza Csongor, a kollégium szabadaktivitásos menedzsere az erdélyi úton történtek miatt benyújtotta felmondását, amit azonnali hatállyal elfogadtam.

A kollégium igazgatójaként elnézést kérek azoktól a kollégistáktól, akik rendbontó utazótársaik és az Európa Kollégium most már volt munkatársa miatt kellemetlenségeket éltek át erdélyi kirándulásuk során, és nem tudták úgy élvezni az utat, ahogyan azt az Európa Kollégium diákjaiként megérdemelték volna.

A kollégiumban a közösségépítés célja kezdetektől vezérelt bennünket, a szülőföldön való boldogulásnak ez elengedhetetlen része. E célból szerveztük az erdélyi kirándulást is: egy emlékezetes, pozitív élményekkel teli tanulmányi utat azon kollégisták számára, akik leginkább kivették részüket a kollégiumi élet aktivitásaiból, akik a szakkollégiumi programokban a legjobb eredményeket érték el.

Az utazáson részt vevő kollégisták utazási listája a műhelyelső kollégistákat tartalmazta, illetve azokat a kollégistákat, akik a pontrendszer alapján a legtöbb pontot összegyűjtötték. Voltak olyan kollégisták, akik lehetőséget kaptak az utazásra, ám saját elhatározásukból, kötelezettségeik miatt, lemondtak erről a lehetőségről. Így esélyt kaphattak azok a diákok is, akik a pontozási ranglétra következő fokain voltak.

Ugyanakkor sem Kasza Csongor, sem más kollégiumi alkalmazott semmiféle jutalomért nem tett a kollégisták közül senkit az utazási listára – ettől függetlenül viselkedése az utazáson erkölcsileg megengedhetetlen volt – olvasható a közleményben, amelyet Snejder-Sára Ildikó,

az Európa Kollégium megbízott igazgatója írt alá.